Televisie Voorkeur

De Siciliaanse maffiabaas Bernardo Provenzano was bij zijn arrestatie in april vorig jaar een legende in Italië en ver erbuiten. De baas der bazen nam geen onnodige risico’s, meed overdreven geweld en streefde naar efficiëntie en onzichtbaarheid. Het verhaal van zijn arrestatie wordt verteld in de documentaire De echte peetvader. (The real godfather), België 2 (Canvas), 20.00-21.05u. Sicilian Mafia boss of all bosses Bernardo Provenzano is seen after his arrest in Palermo, Sicily, Tuesday, April 11, 2006. Provenzano, who had been on the run since 1963, was captured without resistance Tuesday at a farmhouse near Corleone, Sicily, a Cosa Nostra power base, police said. Provenzano, Italy's most wanted man, is believed to have taken commend of the Sicilian Mafia in 1993, after Salvatore "Toto'' Riina, was arrested in Palermo, also after years as a fugitive. (AP Photo/Luca Bruno) Associated Press

actualiteiten

Buitenhof. Hoogleraar arbeidsstudies Piet Emmer gaat in debat met Kamerleden van CDA en SP over het profijtbeginsel, het principe waarbij iemand die profijt trekt van een publieke voorziening er ook voor moet betalen. Dit thema werd weer actueel bij het plan van minister Plasterk om de studiebeurs te vervangen door een lening. Filosoof Ad Verbrugge, de auteur van Tijd van Onbehagen, buigt zich over de historische wortels van de huidige spanningen in samenleving en politiek. Ned.1, 12.10-13.10u.

Panorama: Ondertussen in Wallonië. Een Vlaamse ontdekkingsreis door het zuiden België. Met beelden uit Charleroi, de stad met het hoogste werkloosheidspercentage, Sin City, het Chicago van Wallonië. Elders in Henegouwen is ook een ander Wallonië te vinden: Google bouwt er zijn hoofdkwartier uit voor Europa en het wereldvermaarde Cirque du Soleil heeft er zijn uitvalsbasis. België 2, (Canvas), 20.00-21.05u.

informatief

Close up: Tombe 33: Het grafpaleis van Egypte. Reportage over het grootste ontdekte grafcomplex ooit, gelegen vlakbij de oude hoofdstad Thebe. Het imposante en ondergrondse graf, één van belangrijkste bewaarplaatsen van de heilige teksten uit de Egyptische Oudheid, is niet gebouwd door een farao, maar door een priester genaamd Padiamenopé. Ned.2, 18.15-19.10u.

LUX: verlicht de geest. Cultuurmagazine waarin ethica Annelies van Heijst en hoogleraar theoretische fysica Ronald Kleiss hun licht laten schijnen over de nieuwe zelfhulphype The Secret. Verder o.a. aandacht voor het ritueel, de attributen en de betekenis van de doop. Ook bij de koninklijke familie zie je hoezeer de dooptraditie door de tijd heen veranderd is. Ned.2, 19.15-19.45u.

Reporter: De markt voor adoptie. Adoptie is een wereldwijde kopersmarkt geworden. Een markt waar de jongste, de gezondste en de blankste kinderen gaan naar de meest betalende vrager. Over ouders die in hun wanhopige zoektocht de grenzen van de regelgeving aftasten, prijzen opdrijven en omstreden organisaties aan het werk zetten. Ned.2, 21.50-22.30u.

Overleven: bacteriën. Bacteriën zijn de oudste en meest verspreide levensvorm op aarde. Al meer dan 3,5 miljard jaar bevolken ze de planeet. Waarschijnlijk zullen ze ook alle andere leven op aarde overleven, want geen enkele levensvorm is zo taai als zij. Op Antarctica doorstaan ze temperaturen van min 68 graden, in Nieuw Zeeland huizen ze in kokende geisers, terwijl radioactieve straling hen niet stuk lijkt te krijgen. België 2 (Canvas), 22.05-22.45u.

Spraakmakers. Gesprek met Al Gore, voormalig vicepresident van de Verenigde Staten die tegenwoordig een kruistocht voert tegen de opwarming van de aarde met behulp van zijn documentaire An Inconvenient Truth. België 2 (Canvas), 22.45-23.15u.

cultuur

NPS Arena: De Kunst. De Vlaamse schrijver, dichter en performer Tom Lanoye praat o.a. over zijn nieuwe boek Schermutseling, de fotograaf die de omslagfoto daarvoor maakte, Stephan Vanfleteren, vertelt over zijn expositie in het Fotomuseum in Antwerpen, foto’s die België en zijn inwoners in pikzwarte beelden hebben vastgelegd. Zanger David Vos zingt een lied van Jacques Brel. Ned. 2, 17.05-18.10u.

Allemaal film: Zoeken naar de werkelijkheid. Nederland heeft veel belangrijke documentairemakers voortgebracht, die, hoe verschillend ook, allemaal worstelen met dezelfde vraag: hoe breng ik de werkelijkheid in beeld? Ned. 2, 20.15-21.05u.

muziek

NPS Arena: Candy Meets… Maceo Parker. Saxofonist Candy Dulfer reist de wereld rond en zoekt artiesten op die goede vrienden van haar zijn geworden, zoals Maceo Parker, de saxofonist die jarenlang met James Brown en Prince speelde. Ze bezoekt zijn huis in North Carolina, speelt een aangrijpend duet in de arme wijk waar hij is geboren en vraagt hem naar zijn ervaringen met soullegende James Brown, the hardest working man in showbizniz. Ned.2, 17.45-18.15u.

Sport.

RTL Voetbal: Eredivisie. Voetbalmagazine met verslagen van de vandaag gespeelde wedstrijden in de Nederlandse eredivisie. RTL 4, 19.00-20.30u.