Televisie Voorkeur

De NOS zendt de finale van het WK Rugby rechtstreeks uit. Deze finale tussen titelverdediger Engeland en Zuid-Afrika wordt gespeeld in het Stade de France bij Parijs. Ned. 3, 20.48-22.43u. England's winger Paul Sackey (L) grabs South Africa's scrum-half Fourie du Preez during the rugby union World Cup group A match between South Africa and England 14 September 2007 at the Stade de France Stadium in Saint Denis, north of Paris. South Africa won the match 36 to 0. AFP PHOTO / RICHARD MARTIN AFP

Actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met oud-schaatser Gerard Kemkers, coach van de zeer succesvolle TVM-schaatsploeg, waarin hij onder anderen met Carl Verheijen en Jochem Uytdehaage veel successen boekte. Ned. 1, 18.00-18.45u.

Nova. De medische wetenschap is in staat om bij embryo’s in een zéér vroeg stadium, enkele dagen na de conceptie, vast te stellen of zich bepaalde erfelijke ziektes zullen voordoen. Maar de wet staat dit niet toe. Dit leidt vaak tot onnodig late abortussen en alle ongewenste complicaties die daarmee zijn verbonden. Een reportage. Ned. 2, 22.15-22.55u.

Informatief

City folk. Serie portretten van bewoners van multiculturele Europese steden. Vandaag: Belgrado. Ned. 2, 16.05-16.30u.

Vals plat. Sophie Schouwenaar is een Hollandse vrouw, die houdt van Senegal en er het liefst zo snel mogelijk wil wonen. En een portret van Lucas Jansen, zoon van cabaretier Fons Jansen. Hij treedt met zijn band La vie en rose op straat op. Ned. 2, 16.30-17.00u.

Vroege vogels. In de Biesbosch wordt de rust van een bijenvolk verstoord door de zogenaamde hoornaar, een enorme roofwesp. Ook aandacht voor het nest van de zeearend die voor het tweede jaar broedde in de Oostvaardersplassen. Het jong is uitgevlogen, nu is het tijd om het nest te inspecteren. Ned. 2, 18.00-18.35u.

Praatprogramma

Rondom 10. Er komen steeds meer Polen naar Nederland. De Nederlandse economie kan niet meer zonder hen. Maar een meerderheid in de Tweede Kamer vreest dat er wéér een grote groep nieuwkomers ontstaat die geen Nederlands spreekt en niet integreert. En dus moeten ze inburgeren. Ned. 2, 21.05-22.00u.

Documentaire

Close up: Mona Lisa. Nadat ze de kamers van koningen en koninginnen had opgeluisterd en de Franse revolutie had overleefd, viel de Mona Lisa in 1911 ten prooi aan ontvoering. Marcel Duchamps maakte haar tot een symbool van de klassieke schilderkunst door een snor op een afbeelding van haar te schilderen. Ned. 1, 13.05-14.00u.

Muziek

Parkpop 2007. Hoogtepunten van het Parkpop Festival dat op zondag 24 juni in het Zuiderpark in Den Haag plaatsvond. Interviews en sfeerreportages en registraties van optredens, o.a. Air Traffic, Family Stand, Beef, Johan, Stevie Ann, Mau Mau, Nneka, Israel Vibration en Kim Wilde. Ned. 3, 00.25-02.00u.

VPRO’s Soul Show. Eerbetoon aan de grondleggers van soul. Ned. 3, 02.00-03.40u.

Kunst

De moderne Mecanas. Portretten van schenkers en ontvangers van een cultuurfonds op naam. In deze aflevering: Hugo van Win Glasfonds. Hoe dropjesfabrikant Hugo van Win de Nederlandse glaskunst ondersteunt. Ned. 1, 14.45-15.00u.

Het geheim van Polen. Voor het eerst is de belangrijkste en kostbaarste middeleeuwse kunstcollectie uit Polen in Nederland te zien. Impressie van de Poolse kerken en kloosters waarvoor zij zijn gemaakt en gesprekken met Polen voor wie de werken nog steeds een speciale plaats in hun hart hebben. Ned. 2, 17.00-17.25u.

Amusement

Finale Het Beste Idee van Nederland. Uit de ruim 2500 aanmeldingen zijn acht finalisten overgebleven met de beste ideeën van Nederland. Het allerbeste idee zal daadwerkelijk in productie worden genomen en in de winkel verkocht. Wordt het de autogordel die automatisch losspringt als hij in aanraking komt met water of toch de verticale barbecue? SBS 6, 20.00-21.45u.

Koefnoen. Rita Verdonk onderwerpt zich aan een auditie op televisie, Daphne Deckers laat haar licht schijnen over het opvoeden van hangjeugd en de eerste beelden van de nieuwe Spaanse ster Didrique Ifresias. Ned. 1. 21.30-22.05u.

Raymann is laat. Te gast zijn turnkampioen Yuri van Gelder en Ahmed Aboutaleb, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ned. 1, 22.05-22.55u.

Niet Uit Het Raam/NUHR: Hangplek. Een absurdistisch verhaal vol zwarte humor. Met Peter Heerschop, Viggo Waas en Joep van Deudekom. Ned. 3, 22.50-00.25u.

Sport

NOS Studio Sport. Live-verslag van de Ronde van Lombardije. Deze laatste klassieker van het wielerseizoen start in Mendrisio en eindigt in Como. Verder aandacht voor Engels voetbal en de finale van het WK Rugby. Ned. 1, 15.00-17.25u.