Televisie Overige films

At klappe med een hand / One Hand Clapping (Gert Fredholm, 2001, Denemarken). Deense lichtgewichtkomedie waarin een gepensioneerde miljonair te horen krijgt dat hij wellicht buitenechtelijke dochter heeft. Ned.2, 13.40-15.10u.

All Dogs Go to Heaven (Don Bluth, 1989, VS). Door honden bevolkte animatiefilm van ex-Disney-medewerker die ook The Secret of NIMH en An American Tail maakte. Straathond adopteert weesmeisje. RTL4, 14.25-16.00u.

Pietje Bell II: De jacht op de tsarenkroon (Maria Peters, 2003, Nederland). Effectieve vervolgfilm over Rotterdamse belhamel is misschien wel beter dan het origineel. Ned.3, 19.00-20.50u.

Godzilla (Roland Emmerich, 1998, VS). Amerikaanse remake door regisseur van Independence Day van Japanse monsterklassieker werd een inhoudelijk oninteressante orgie van trucages, waarin een door atoomstralen gemuteerd reuzenreptiel Manhattan verbouwt. Veronica, 20.00-22.30u.

Fletch (Michael Ritchie, 1985, VS). Nonchalante maar onderhoudende comedythriller geeft alle ruimte aan Chevy Chase die herinneringen wekt aan Eddie Murphy in Beverly Hills Cop. Met behulp van malle vermommingen en valse namen (waaronder Igor Strawinski!) probeert hij als journalist een narcotica-affaire te ontrafelen. RTL7, 20.40-22.40u.

Once upon a Time in Mexico (Robert Rodriguez, 2003, VS). Na El Mariachi en Desperado is dit het glorieuze slotdeel van de Mariachi-trilogie van de filmende eenmansfabriek Rodriguez. Hij schreef, regisseerde, monteerde en fotografeerde de film geheel digitaal. Quentin Tarantino deed zijn protégé het idee aan de hand om zijn drieluik in volbloed Sergio Leone-stijl af te sluiten. Met Antonio Banderas als gitaarspelende kogelspuwer, Johnny Depp als CIA-agent en met vele kogelregens. RTL5, 22.00-23.50u.

Moonraker (Lewis Gilbert, 1979, Engeland). Elfde, soepele James Bond-film waarin Roger Moore behalve Venetië, Rio de Janeiro en het Braziliaanse oerwoud ook het heelal aandoet. Ook met Michel Lonsdale en Richard Kiel alias Jaws. SBS6, 23.30-1.55u.

Disclosure (Barry Levinson, 1994, VS). Gelikte, maar betrekkelijk smaakvolle verfilming van Michael Crichtons bestseller. Afgewezen Demi Moore beschuldigt Michael Douglas valselijk van seksuele intimidatie op de werkvloer van computerbedrijf. Hij beschuldigt meteen terug. Net5, 23.45-2.10u.

Sur mes lèvres (Jacques Audiard, 2001, Frankrijk). Lelijk eendje wordt gevaarlijke zwaan in deze thriller annex karakterstudie over slechthorende secretaresse (Emmanuelle Devos) die een professioneel en seksueel verbond sluit met criminele stagiair (Vincent Casssel). Met een cruciale rol voor haar vaardigheid in liplezen. België 2, 0.05-2.05u.

Dansu Wo Shimasho Ka / Shall We Dance? (Masayuki Suo, 1996 Japen). Succesvolle, beetje sinistere feelgoodmovie over vreugdeloze boekhouder die zich ontpopt als ballroomdanser, en verslaafd raakt aan zijn opwindende dubbelleven. Aansporing tot nonconformistische levenslust in een Japan waar dansen in het openbaar niet is geaccepteerd. Acht jaar later volgde een Amerikaanse remake met Richard Gere en Jennifer Lopez? (Peter Chelsom, 2004, VS). Ned.2, 0.15-2.10u.

Things to Do in Denver When You’re Dead (Gary Fleder, 1995, VS). Absurdistische misdaadfilm vertoont de nodige Tarantino-invloeden: ironische dialogen van sukkelende criminelen en ultrageweld. Altruïstische boef Andy Garcia zal in opdracht van gangsterbaas Christopher Walken zo pijnlijk mogelijk worden afgeslacht. Voor het zover is probeert Garcia het leven van zijn evenzeer bedreigde maten te redden. BBC1, 0.55-2.50u.