Televisie Overige films

Le gendarme à New York (Jean Girault, 1966, Frankrijk/Italië). Tweede film in populaire serie kluchten met driftkikker Louis de Funès als gendarme. RTL4, 14.00-15.45u.

Ronja rövardotter / Ronja de roversdochter (Tage Danielson, 1984, Zweden). Voor kinderen vanaf een jaar of negen, maar ook voor volwassenen, is deze verfilming van Astrid Lindgrens boek een verrukkelijk sprookje met betoverde wouden, goedmoedige struikrovers en een niet-moralistische parabel over kinderen en ouders. Ned.3, 14.40-16.45u.

Suzie Gold (Richard Cantor, 2004, Engeland). Bescheiden etnische komedie speelt in joods milieu in Noord-Londen. Amerikaanse actrice Summer Phoenix speelt jongedame die tegen de zin van haar ouders valt voor een gojse collega. België 1, 15.35-17.10u.

The Memoirs of an Invisible Man (John Carpenter, 1992, VS). Werk van H. G. Wells lag níét ten grondslag aan deze als comedy opgezette demonstratie van ‘speciale effecten’. Onzichtbaar geworden effectenhandelaar Chevy Chase wordt doelwit van CIA-agent Sam Neill. Minder geloofwaardig. Veronica, 18.40-20.30u.

On Golden Pond (Mark Rydell, 1981, VS). Sentimentele kwaliteitsfilm naar toneelstuk van Ernest Thompson. Sarcastische, oude, stervende man (Henry Fonda) viert zijn laatste zomervakantie, in gezelschap van babbelzieke vrouw (Katharine Hepburn) en rancuneuze dochter (Jane Fonda). Te nadrukkelijk vehikel voor sterren. Oscars voor Henry en Hepburn. Arte, 20.45-22.30u.

Money Train (Joseph Ruben, 1995, VS). Doorsnee-actiefilm over spoorwegrechercheurs (Wesley Snipes en Woody Harrelson) die de geldtrein van hun arrogante chef besluiten te beroven. Vooral bekend als de film die in de week na de première in de werkelijkheid zou zijn nagespeeld: onverlaten staken toen een kaartjesverkoper van de New Yorkse metro in brand. Veronica, 22.20-0.20u.

Swing Shift (Jonathan Demme, 1984, VS). Bitterzoete romantische komedie tegen achtergrond van WO II. Huisvrouw Goldie Hawn gaat in vliegtuigfabriek werken als echtgenoot Ed Harris naar front vertrekt. Ze valt voor Kurt Russell. BBC1, 1.05-2.40u.

Emile (Carl Bessai, 2003, Canada/Engeland). Kammerspiel waarin Ian McKellen (Gandalf in Lord of the Rings) een wetenschapper op leeftijd speelt die na veertig jaar terugkeert naar zijn Canadese geboortedorp en wordt geconfronteerd met een pijnlijk verleden. BBC2, 1.30-2.55u.

Kitty Foyle (Sam Wood, 1940, VS). Liefdesdrama dat Ginger Rogers een Oscar bezorgde voor haar dramatische rol van hardwerkend meisje dat probeert te kiezen tussen James Craig en Dennis Morgan. Maandag, BBC2, 14.00-15.45u., zwart-wit.