Televisie Film van de dag

Scène uit Viva Laldjérie (Nadir Moknêche, 2004, F). scene uit de film Viva Laldjerie (2004) FOTO: Filmmuseum Filmmuseum

Viva Laldjérie. Een prostituee, een homoseksueel, een overspelige echtgenoot en een ex-hoerenmadam: het Algerijnse Viva Laldjérie – een Frans-Arabische samentrekking gebezigd door voetbalsupporters – is overbevolkt met personages die je niet zo een, twee, drie zou verwachten in een film uit een land met een gewelddadig recent verleden, vol moslimterreur. Maar dit liberalisme ligt er meteen wel heel dik bovenop. Typisch het werk van een regisseur die zijn land ontvlucht is en er nu met westerse ogen naar kijkt: kijk eens hoe repressief Algerije nog is! De film laat een land zien dat zich in een langgerekte spagaat bevindt. Ruim honderd jaar Frans kolonialisme heeft zijn sporen ruimschoots nagelaten, in de film gesymboliseerd door de leegstaande nachtclub ‘Copacabana’ in Algiers. Die staat nu weer op het punt een moskee te worden. De boodschap is duidelijk. (Nadir Moknêche, 2004, F), TV5, 23.30-1.25u.

André Waardenburg