Steve Earle: Washington Square Serenade

Steve Earle: Washington Square Serenade (New West) ****-

Steve Earle:Washington Square Serenade(New West)

Zou zanger Steve Earle vanuit country-stad Nashville verhuisd zijn naar New York City omdat hij inspiratie zocht? Dat zou je denken bij het luisteren naar zijn nieuwe cd Washington Square Serenade, omdat in bijna alle liedjes verwijzingen naar de stad voorkomen: van voor de hand liggend ‘The city that never sleeps’ tot het mooie ‘Jericho Road’, waar de ‘walls come a-tumb-a-lin’ down’ een verwijzing kan zijn naar 9/11.

Steve Earle maakte de laatste jaren vooral politiek opruiende platen, zijn nieuwe cd is kalmer en intiemer. De voormalige country-roots-zanger legt hier een losse swing in de stijlmiddelen die tot de Amerikaanse muzikale erfenis horen: de mondharmonica-solo, het eenzame geluid van de banjo, en het kermende orgel. Het geheel wordt samen gesmeed op een manier die je ‘glad’ kunt noemen. Maar dankzij zijn stem, waarin kracht en mededogen om de aandacht strijden, is dit een prachtig afgewogen plaat geworden.

31/1 treedt Earle op in Paradiso, Amsterdam.

HESTER CARVALHO