Schrijf nu Spanjes volkslied

Wie auteur wil worden van de tekst van het Spaanse volkslied heeft nog een week de tijd. Vrijdag 26 oktober om twee uur in de middag sluit de termijn van de wedstrijd voor tekst van Spanjes nationale hymne, uitgeschreven door het Spaans Olympisch Comité.

Als het aan Comitévoorzitter en initiatiefnemer Alejandro Blanco ligt, komt nu een eind aan een hinderlijk tekort. „Spaanse sporters willen tekst horen als ze op het podium staan.” Op de tribune is het gemis zo mogelijk nog erger. Terwijl de Franse supporters hun ploegen de Marseillaise toebrullen, komt de Spaanse aanhang niet veel verder dan een machteloos gehum op de tonen van hun nationale mars. Dat steekt.

Het Spaanse volkslied, waarvan de oorspronkelijke versie ergens eind achttiende eeuw wordt gedateerd, werd pas in de grondwet van 1978 in een vernieuwde vorm officieel volklied. Hoewel er in de geschiedenis verschillende teksten in omloop waren bleef de hymne zonder tekst.

Een jury van universitaire en muzikale zwaargewichten is samengesteld om de teksten te beoordelen. Er zijn inmiddels circa 5000 teksten ingediend. De winnende tekst zal in het Spaanse parlement worden gepresenteerd als een door de burgers ingediend wetsontwerp. Het Olympisch Comité verzamelt hiervoor de vereiste 5000 handtekeningen. Kandidaat-tekstschrijvers kunnen hun bijdrage nog sturen naar correo@coe.es .