Column

Modern sterven

Jaap is ziek. Ernstig? Heel ernstig. Jaap gaat dood. De dokters kunnen niks meer voor hem doen. Da’s erg. Erg voor Jaap, zijn familie, zijn vrienden, enzovoort.
Omdat Jaap weet dat hij dood gaat heeft hij een weblog. Daarop schrijft hij over zijn toestand.
Hoe kaal de chemo hem gemaakt heeft en hoe misselijk en hoe hij twijfelt over dit leven zonder kwaliteit en dat hij toch niet dood wil en hoe zijn dochter hem ontroert als ze in een mooie jurk naar een schoolfeest gaat en dat hij ook vindt dat ze gewoon naar het schoolfeest moet gaan en dat zijn vrouw zo lief voor hem is en dat hij graag nog een keer naar zijn voetbalclub wil, maar dat dat niet meer kan en dat hij nieuwe medicijnen tegen de bijwerkingen van de andere medicijnen heeft en dat hij nu ongeveer negentien pillen per dag slikt en dat hij blij is met de vele reacties op zijn weblog. Ook zijn er foto’s waarop we de almaar zwakker wordende Jaap mogen aanschouwen met als hoogtepunt hond Woef die afscheid neemt van zijn baasje Jaap.
De reacties mogen we ook lezen. Collega Henk mist hem elke dag en buurvrouw Yolanda schrijft dat ze zoveel respect voor de familie heeft, omdat iedereen het noodlot zo moedig draagt en dat ze in deze zware tijden voor de familie zal koken (want daar ben je ten slotte buren voor!!).
De man van Yolanda biedt aan om het gras te maaien en de garagedeuren, die nog steeds in de grondverf staan, af te schilderen.
Broer Frans schrijft dat hij moeite heeft met een reactie, maar toch reageert omdat hij ondanks alles wil laten weten dat hij het heel erg vindt voor Jaap en dat hij heel graag de ruzie bij wil leggen, maar dat hij ook niet weet hoe. Hierop reageert broer Frits dat hij graag wil bemiddelen en dat hij het met Trudy zal bespreken.
Trudy is de vrouw van Jaap. Hierop reageert zwager Kees dat hij het wel erg laat vindt van Frans. Uiteindelijk is Jaap al bijna een jaar ziek en wat hem betreft had Frans wel wat eerder contact kunnen opnemen met de familie en hij heeft binnen de familie de stemming gepolst en het komt er op neer dat niemand op Frans zit te wachten.
Hierna volgen nog wat hatelijkheden en uit alles blijkt dat Frans binnen het gezin veruit het meeste succes heeft en derhalve evenredig bewonderd en gehaat wordt. De vrouw van Frans komt met de vraag of het toch niet mogelijk is dat Jaap en Frans handen schudden, zeker nu ze heeft gehoord dat Jaap nog maar enkele dagen heeft.
Zwager Kees vraagt of de vrouw van Frans zich er niet mee wil bemoeien en dat hij haar ook niet als de vrouw van Frans ziet. Anja, door Frans ooit schandelijk in de steek gelaten, is in de ogen van de familie nog altijd de vrouw van Frans. Diezelfde Anja laat al vast weten dat zij niet op de begrafenis zal komen als Frans en zijn nieuwe vrouw er ook zijn. Neef Wim meldt summier dat hij blij is dat hij bij Jaap langs is geweest en dat het ‘skischoenenconflict’ uit de wereld is.
Trudy schrijft dat Jaap en zij na lang wikken en wegen besloten hebben voor cremeren, maar dat de urn t.z.t. wel bezocht kan worden. Zus Francien meldt ondanks al het verdriet dat er ook tijd is voor blijheid. Zij is voor de tweede keer oma geworden en ze geeft het adres van de site waarop de nieuwe baby te bewonderen is.
Op die site ‘www.welkomwendy.nl’ lezen we het dagboek van de jonge ouders, die daar al een uur na de conceptie mee begonnen zijn. Ook hier een gastenboek met alle reacties van de vrienden, buren en collega’s. Eerst op de zwangerschap en nu op de geboorte. Ook kan je de diverse pretecho’s bekijken.
Terug op de weblog van Jaap meldt hij zelf dat hij is overleden. Het spijt Frans zeer en zwager Henk vindt dat Frans niet zo moet liegen. Frits vraagt iedereen het hoofd koel te houden. Er is een overvol condoleanceregister. Jaap was een goede gozer.