Met de ogen dicht de muzikanten kunnen zien

Apparatuur waarmee Patrick Hendriks het perfecte geluid heeft gecreëerd. Foto’s Jørgen Krielen © Jorgen Krielen / Amsterdam, 17-10-2007 / Audio-installatie van Patrick Hendriks draaitafels platenspelers LP´s langspeelplaten Krielen, Jorgen

Patrick Hendriks (39) heeft eindelijk zijn perfecte geluidskamer gecreëerd, maar dat kostte wel twee jaar en 25.000 euro.

Dat is nogal een bedrag voor een geluidsinstallatie

„Ik ken mensen die nog veel grotere uitgaven hebben gedaan. Sommige audiofielen denken dat wat duur is, ook van goede kwaliteit is. Dus kopen ze het nieuwste van het nieuwste.”

Hoe bent u audiofiel geworden?

„Het begon tien jaar geleden. Ik ben een liefhebber van muziek, maar wilde dat het beter klonk. Ik heb een eigen adviesbureau en liet een kantoor aan huis bouwen. Dat gebruik ik ook als luisterruimte.”

Want stond u met uw geluidskamer voor ogen?

„Ik heb het nu zo voor elkaar dat als ik mijn ogen dichtdoe, het lijkt of de muzikanten voor me staan te spelen. Met mijn installatie en de wijze waarop ik de speakers heb neergezet, komen de stemmen en instrumenten niet meer uit de speakers, maar staan ze los van elkaar in de ruimte. Het is nu driedimensionaal.”

Waarom is het in uw kantoor geïnstalleerd en niet gezellig in de huiskamer?

„Goed geluid is voor wel 50 procent afhankelijk van de akoestiek. Je kunt een set hebben van een ton, maar in een slechte ruimte heb je daar niets aan. Akoestiek is ook een moeilijk natuurkundig gegeven, daar zal ik maar niet op ingaan nu.”

U kunt een poging doen?

„Ik heb op de wanden panelen geplaatst waarop het geluid aan alle kanten wordt weerkaatst, zodat minder tonen vanuit de speaker via de muren naar de oorschelp gaan. De ruimte moet niet te veel en ook niet te weinig galmen. Het is zoeken naar de heilige graal, eigenlijk moet de installatie geheel verdwijnen en alleen de muziek de emotie nog overbrengen.”

Wat hield dat voor uw kantoor in?

„Er zijn panelen aangebracht, een verlaagd plafond en een speciale vloer. Recent heb ik ook apparaten neergezet die te luide, lage tonen wegdempen. Iedere ruimte heeft namelijk eigen toonhoogten die worden versterkt. Dat is heel irritant.”

U werkt nog steeds prettig in uw kantoor?

„De akoestiek is heerlijk om in te werken, de verstaanbaarheid is perfect. Soms hoor je door de telefoon een extreme echo in de kamer waar iemand zit. Als mensen praten dan klinkt dat zo hard, heel vermoeiend voor de oren.”

Luisteren uw kinderen wel eens in uw studio?

„Mijn kinderen zijn nog te klein en mijn vrouw is niet zo met geluid bezig. Ik heb wel eens K3 opgezet, maar het probleem is dat als je zo’n goede installatie hebt, je alles hoort. Dus ook hoe slecht iets is. Je wordt steeds kritischer.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem