La tarte à l'oignon

Voor 4 personen:Deeg250 g bloem1 theelepel zout100 g boter of margarineVulling3 uienklontje boter100 g magere gerookte spekreepjesSaus50 g boter60 g bloem0,5 liter melkzout, peper, nootmuskaat2 eidooiers

Elzassers zijn gek op taart, een woord dat ze graag benadrukken: dé taart, la tarte. Hier een recept voor een hartige uientaart. Vervang voor een vegetarische versie het spek door kaas.

Bereiding: Kneed de bloem, het zout, de boter en 1 deciliter koud water snel tot deeg. Doe dat met een keukenmachine of met de hand. Pel de uien en snijd ze van kruin tot voet in smalle repen. Smelt een klontje boter (of verhit wat olie) in een koekenpan of wok en bak hierin op laag vuur de repen ui in 10 tot 15 minuten goudbruin.

Smelt voor de bechamelsaus de boter in een sauspan. Roer er de bloem door en laat het mengsel 1 minuut pruttelen op laag vuur. Giet er al roerend scheut voor scheut de melk door. Blijf roeren tot de saus glad is. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Neem de pan van het vuur, laat de saus iets afkoelen en roer er dan de dooiers door.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Drapeer het deeg in een platte vorm. Roer de repen ui en spek door de saus en schenk de saus over het deeg. Bak de taart in de oven in 20 tot 25 minuten gaar. Warm serveren.

U kunt de taart als hoofdgerecht eten, met bijvoorbeeld een salade erbij met noten of vijgen. Drink er indachtig de Elzas een glas Sylvaner wijn bij. Zelf nam ik een glas Zotzenberg, de enige grand cru van Sylvaner in de Elzas. Maar ja, die kocht ik wel – voor de prijs van een supermarktwijn – bij de makers thuis: de familie Hansmann in het verstilde Mittelbergheim, al eeuwen in het vak.

Annelene van Eijndhoven