KNVB: clubs mogen elkaar premie geven

Aanmoedigingspremies in het Nederlandse betaald voetbal zijn niet verboden. Dat heeft de KNVB in een brief laten weten aan AZ. De Alkmaarse eredivisieclub had de voetbalbond om uitleg gevraagd in verband met de laatste competitiedag van vorig seizoen.

AZ verspeelde toen de titel door met 3-2 te verliezen bij Excelsior. Een van de spelers van Excelsior liet zich kort na die zege ontvallen dat Ajax de voetballers van de Rotterdamse club een premie had beloofd als het AZ punten afhandig zou maken. Ajax maakte namelijk ook nog kans op de titel, maar alleen als AZ niet zou winnen. Uiteindelijk ging het kampioenschap op basis van een beter doelsaldo naar PSV. AZ had bij Excelsior een betrouwbare informant, namelijk huurling Kees Luyckx.

De KNVB laat weten dat de kwestie inmiddels is besproken in de adviescommissie tuchtrecht. „De commissie is van oordeel dat van spelers altijd verwacht mag worden dat zij hun uiterste best doen; door het aanbieden van aanmoedigingspremies ontstaat derhalve geen situatie die verboden zou moeten worden”, zo staat te lezen in de brief aan AZ.

„Daarbij komt dat in geval een dergelijke bepaling in de reglementen zou worden opgenomen de controle hierop niet uit te voeren is.”

Directeur algemene zaken Toon Gerbrands van AZ liet weten niet verder op de kwestie in te willen gaan. „Ik kan mijn privémening wel geven, maar het is beter dat ik mijn mond houd.”

AZ presenteerde deze week nieuwe bouwplannen die het eigen stadion een capaciteit van 40.000 zitplaatsen moet geven. De uitbreiding wordt gekoppeld aan 60.000 vierkante meter nieuwe kantoorruimte. AZ kan door deze schaalvergroting de begroting opschroeven naar 50 miljoen euro. Door allerlei procedures is nog niet bekend wanneer de uitbreiding is gerealiseerd.

Louis van Gaal, trainer van AZ, kan morgen in de competitiewedstrijd tegen SC Heerenveen voor het eerst dit seizoen beschikken over bijna al zijn selectiespelers. Maarten Martens is hersteld van een hamstringblessure. Ook Graziano Pelle is weer fit. Gretar Steinsson is voor het duel van morgen het enige twijfelgeval. De verdediger liep met het nationale elftal van IJsland een bilspierblessure op. (ANP)