KNVB-beker?

Ajax wil een andere opzet van het bekertoernooi: zonder amateurclubs, met een poulesysteem. Terecht, gezien de plannen van UEFA-voorzitter Michel Platini?

Jan Reker, algemeen directeur PSV: „De beste clubs moeten Nederland vertegenwoordigen in Europa. Als de plannen van Platini [nationale bekerwinnaars krijgen plek in voorronde Champions League] doorgaan, moet je wat doen aan het bekertoernooi. Een kleinere club mag zich nooit op basis van geluk plaatsen voor Europees voetbal. Om verrassingen te voorkomen kun je denken aan een poulesysteem of een systeem met uit- en thuiswedstrijden. Amateurclubs en eerstedivisieclubs zouden voorrondes kunnen spelen volgens een knock-outsysteem. Nee, de charme van de KNVB-beker gaat er zo niet vanaf. Feyenoord-Ajax is interessanter voor het publiek dan Kozakken Boys-Ajax. Als het doorgaat zoals nu [slechte resultaten Nederlandse clubs in Europa met als gevolg minder startplaatsen], hebben we straks nog maar één club in de voorronde Champions League en één in de UEFA Cup. Dan wordt de Nederlandse competitie een stuk minder interessant.”

Jan-Willem van Dop, directievoorzitter FC Utrecht, bekerwinnaar in 1985, 2003 en 2004: „Krijgt Platini zijn zin en komt het zover dat bekerwinnaars een plaats krijgen in de voorronde Champions League, dan moet dat het uitgangspunt zijn voor aanpassing van de bekerreglementen. Alle eredivisieclubs zijn die mening toegedaan. Gaan de plannen door, dan willen we een zo goed mogelijk bekertoernooi. Voor een aantal clubs gaat het om veel geld als ze Europees voetbal mislopen. Als een eredivisieclub wordt uitgeschakeld door een eerstedivisieclub of een amateurclub, is dat aantrekkelijk voor het publiek. Maar wat zijn de gevolgen daarna? Een verzwakt bekertoernooi in de kwartfinales of halve finales. Wij willen een aantrekkelijk toernooi waar mensen op afkomen.”

Alex Pama, algemeen directeur eerstedivisieclub Cambuur Leeuwarden: „De KNVB-beker is er voor iedereen. Ik ga niet akkoord met minder deelnemende clubs. Dat een kleine club een grote club kan uitschakelen, is juist de charme van het bekertoernooi. Wij hebben dit jaar AZ uitgeschakeld, maar we zeurden ook niet toen we vorig jaar door [amateurclub] ASWH werden uitgeschakeld. Het totale Nederlandse voetbal is erbij gebaat dat grote clubs ‘voor het echt’ tegen kleine clubs spelen. In Leeuwarden werd nergens anders over gesproken dan de bekerwedstrijd tegen AZ. Dat is goed voor het regionale voetbal. Ik begrijp dat Nederland sterk vertegenwoordigd wil zijn in Europa. Als Nederlandse topclubs vinden dat ze thuishoren in de Champions League, dan moeten ze dat tijdens een bekerduel op het veld bewijzen. Hoe vaak is het trouwens voorgekomen dat de bekerwinnaar geen grote club was?”

Barend Damen, voorzitter amateurclub Kozakken Boys [na verlenging uitgeschakeld door Ajax in KNVB-beker]: „Wij keuren dit idee af. Amateurclubs moeten in de KNVB-beker blijven, anders is de charme weg. Voor amateurclubs zijn de wedstrijden in het bekertoernooi de krenten in de pap: een mooie gelegenheid om je als club te manifesteren en je naamsbekendheid te vergroten. Wedstrijden tegen eredivisieclubs zorgen voor een goede uitstraling naar de sponsoren en voor inkomsten die amateurclubs mede op de been houden. Belangrijker dan het risico dat topclubs uit de beker geknikkerd worden, is ervoor te zorgen dat het Nederlands elftal weer op peil komt en Ajax zijn naam eens waarmaakt. Ze voetballen nu als een krant.”

Woordvoerder KNVB: „We wachten eerst af wat er bij de UEFA gebeurt met de plannen van Platini en gaan dan met de partijen in gesprek of er iets veranderd moet worden aan de opzet van de KNVB-beker. Het is prematuur om daar op vooruit te lopen. Het bekertoernooi is wel bij uitstek het toernooi waar amateur- én profclubs aan mee kunnen doen.”