Jonge schilders werken abstract

Koningin Beatrix heeft gisteren in het Gemeentemuseum Den Haag de jaarlijkse Koninklijke Prijzen voor Vrije Schilderkunst uitgereikt aan Malin Persson, Pascal van den Graaf, Simon Hemmer en Marjolijn de Wit. De vier kunstenaars ontvangen ieder een bedrag van zesduizend euro. De Koninklijke Prijs, ingesteld in de negentiende eeuw door Koning Willem II, is bedoeld als stimuleringsprijs voor jonge schilders onder de vijfendertig jaar.

De jury was gisteren opvallend mild en positief over de kwaliteit van de in totaal 238 inzendingen. In het juryrapport prijst de jury de prilheid en de naïviteit van de meedingende schilders. „Die ogenschijnlijke naïviteit wordt echter weer helemaal goed gemaakt door een bruisende energie en een speelse vaart in de omgang met de formele eigenschappen van het schilderen zelf.”

Wat dit jaar opvalt is dat veel schilders zich, net als afgelopen jaren, enigszins afzijdig houden van de woelige actualiteit. In de figuratieve stillevens van Marjolijn de Wit zien we wel voorzichtig verwijzingen naar het hier en nu, maar die worden gecombineerd met traditionele beeldelementen als wapens, Amerikaanse vlaggetjes en doodshoofden.

Pascal van de Graaf maakt popart-achtige werken in grijstinten. Teksten vormen dikke bonenstaken. Op de achtergrond zijn nog wat dennenbossen te zien – een thema dat de afgelopen paar jaar erg in de mode was.

Malin Persson is dit jaar een van de weinige kunstenaars die voor de tweede keer meedingen naar de prijs. Haar schilderijen van kleurige ruiten zijn totaal abstract, maar moeten landschappen verbeelden. Persson maakt composities die helemaal verpixeld zijn en teruggebracht tot kleurvlakken die zachtjes lijken te golven. Haar werk geeft blijk van de verschuiving die op dit moment in de schilderkunst merkbaar is van figuratieve, landschappelijke onderwerpen naar meer abstracte thema’s.

De abstracte doeken van Simon Hemmer ogen veel organischer. Zijn schilderijen hebben ronde en speelse vormen met allerlei herkenbare beeldelementen. Op een van zijn doeken herken je een soort Louis Vuitton-achtige bloemetjes.

Een tentoonstelling met werk van 28 inzenders, onder wie de winnaars, is tot 6 januari 2008 te zien in het Gemeentemuseum.

Inl: www.gemeentemuseum.nl