Internet Weblog van de dag

Weblog Filmvragen. Hans Beerekamp beantwoordt een vraag van Cees Alberts over een film die deze lezer een jaar of vijftien geleden zag, over een geleerde man die een verhouding krijgt met een zigeunerin. Maar: „De vrouw krijgt heimwee naar haar oude leven in een woonwagen en de soort kleding die ze toen droeg. Ze gaat bij hem weg. En ik herinner mij nog dat ze weer in een woonwagen woonde met een zigeunerachtige rode jurk aan op een modderig terrein.” Of Beerekamp de titel van de film kent. „Je zou kunnen denken aan de Faustvariant La beauté du diable (René Clair, 1950) of Golden Earrings (Mitchell Leisen, 1947)”, aldus Beerekamp. „In die laatste film komt ook een professor voor, maar het is een Britse officier (Ray Milland) die wordt ingepakt door Hongaarse zigeunerin Marlene Dietrich. Op zoek naar een film uit Oost-Europa van niet al te lang voor 1992, heb ik alle titels met ‘gypsy’ als sleutelwoord in IMDB nagekeken en ook een blik geworpen op de productie van Tsjechoslowakije, Hongarije, Roemenië en Joegoslavië.”

http://weblogs.nrc.nl/weblog/filmvragen/