Er is niks mooiers dan meiden

Wie staat er voor de rechter en waarom? Deze week Hein, na een ruzie over een meisje waarbij een mes werd getrokken. Veertig uur werkstraf dus.

Drie jongens, een meisje en een mes. Dat kan alleen maar verkeerd aflopen en dat deed het ook, op 26 mei dit jaar ergens in de buurt van Rotterdam. Laten we de jongens Hein, Ray en John noemen. Het meisje Debby. Zij is het ex-vriendinnetje van Hein. En van Ray. Nu is ze met John.

Hein, 17 jaar, moet de kinderrechter in Rotterdam komen uitleggen wat er die dag nou precies gebeurde. Hij sloeg Debby. Zijn vriend Ray kwam hem te hulp. Die sloeg John. En toen ineens was er dat mes. Ray was het snel even tussendoor thuis gaan halen.

De ouders van Hein zitten stilletjes achterin de zaal. Hein is niet zo’n prater. Wat nou de aanleiding was voor de ruzie. Eigenlijk niets. Ja, Debby, zijn ex dus, had hem gebeld op zijn mobieltje. Wat moest ze van je? Geen idee. Maar hij vond het wel vervelend. De volgende dag kam hij haar toevallig tegen bij school. En toen heeft hij haar aangesproken op haar gedrag. Dat werd ruzie. Hein duwde Debby met zijn hand tegen haar hoofd. Hij doet het voor. Hij wilde haar, zegt hij, alleen maar wegduwen. Maar ze klapte met haar hoofd tegen de muur.

De officier van justitie vult in wat Hein niet kan zeggen. Als je herrie schopt met een ex-vriendinnetje, zegt hij, loop je altijd het risico dat er een nieuw vriendje opduikt om haar te redden. Dat gebeurde dus ook. John, de nieuwe vriend, sprong ertussen. En toen had Hein ruzie met John.

Er is niks mooiers dan meiden, zegt de officier. Zeker als je een jaar of 15, 16 bent. Alleen het punt is, zegt hij, dat die meiden ook niet weten wanneer ze moeten ophouden. Knipperlichten zijn het. Gék word je ervan. Maar, zegt hij, slaan helpt nooit. De officier heeft Debby gesproken. Een hartstikke aardige meid. „Alleen, ze weet niet wat ze wil. Ze weet maar één ding: dat ze een vriendje wil.” Of dat vriendje nou Hein, Ray of John heet, maakt dan niet zo veel uit.

Wat het tot zo’n puinhoop maakte, en zo vreselijk naar, is dat mes. Het mes van Ray, die zich met de ruzie ging bemoeien. Ray stak John. De officier van justitie heeft met alle kinderen al uitgebreid gesproken, er is al vele uren onderzoek gedaan. En daar is uit gebleken dat Hein écht niet wist dat zijn vriend een mes bij zich had. Daar valt de rechter hem dus niet meer mee lastig. Ray moet het de week erop zelf komen uitleggen. Hein wordt alleen verantwoordelijk gehouden voor één duw (voor Debby) en één klap (voor John).

Dat is helemaal niet zo ingewikkeld, zegt de officier. Voor dat soort gedrag is veertig uur werkstraf wel mooi. Heins advocaat vindt dat veel te veel. Hij vraagt de rechter om de werkstraf voorwaardelijk te maken. De voorwaarde is dat hij een cursus gaat volgen voor zijn problemen. De jongen heeft het moeilijk, zegt zijn advocaat. De rechter informeert waarmee dan. Met het verleden van zijn moeder. Zijn moeder begint achterin de zaal te schokschouderen.

De advocaat maakt Heins verhaal af. De moeder is er net achter gekomen dat ze een incestverleden heeft. En nou is gebleken dat de dader daarvan niet meer kan worden berecht, omdat het te lang geleden is gebeurd. Hein heeft het daar verschrikkelijk moeilijk mee. Hij is, door al die perikelen, blijven zitten in 4 havo. En nog steeds gaat zijn schoolwerk hard achteruit.

Dat wil de officier best geloven. En ook dat er nog een verwaarloosde ADHD-kwestie speelt. Hij richt zich uitsluitend tot Hein. Zo’n training sociale vaardigheid, jongen, daarmee pak jij niet aan waar jij mee zit. Dan zit je met een clubje jongens die heel wat ruwer zijn dan jij in acht bijeenkomsten te bespreken of je kunt klokkijken. En hoe je met iemand moet praten. En ook een agressieregulatietraining is, zegt de officier, wel heel basaal. Dat schiet allemaal niet op.

En de Riagg dan, zoals de advocaat ook nog opperde. Dat duurt van hier tot gunter, zegt de officier, voor je daar eens aan de beurt bent. Hij bladert in zijn papieren. Ik kan je zo twee adressen geven waar je wel één op één met iemand kunt praten. Heb je alleen een verwijzing van de huisarts nodig, kun je er zo terecht.

De rechter voelt er ook voor om meteen maar met Hein af te rekenen, zegt hij. Het wordt veertig uur werkstraf.

    • Rinskje Koelewijn