Debat over Verdonk

Debat over Verdonk 6-10-2005 Hengelo Beschamend vergis Verdonk. Tijdens de speech voor de openingshandeling van combi terminal Twente vergiste Minister Rita Verdonk zich in de provincie. Ze sprak in Twente over een fantastisch initiatief in de achterhoek. De hele zaal corrigeerde haar en bracht haar in verlegenheid. Een goede smoes om haar fout te herstellen kon ze niet verzinnen. De combiterminal Twente verscheept op jaarbasis 30000 containers. ©foto eric brinkhorst Brinkhorst, Eric

Verdonk bleef de VVD schade berokkenen. Toen ik tot lijsttrekker werd gekozen, heb ik er alles aan gedaan de verhoudingen werkbaar te houden.

VVD-fractieleider Mark Rutte in NRC Handelsblad, 16 oktober

Ik was verrast. Ik heb steeds de hoop gehad dat we met elkaar in gesprek hadden kunnen blijven. Overal in het land zijn acties, leden zijn ongerust. `Gebeurt daar niets mee`, vroeg ik. `Wat hebben jullie mij te bieden?` Maar het antwoord was keer op keer hetzelfde. Toen heb ik de eer maar aan mezelf gehouden.

Rita Verdonk na haar vertrek uit de VVD in nrc.next, 17 oktober

Hoewel de peilingen anders lijken te suggeren, is het zeer de vraag of er tussen de VVD en de PVV ruimte is

voor een rechts-populistische beweging rond Rita Verdonk. Zoals Peter R. de Vries kan beamen, is populariteit alleen niet genoeg om een nieuwe partij van de grond te krijgen. Alleen als Rutte en Wilders allebei falen, is er mogelijk een gat in de kiezersmarkt voor een Lijst Rita Verdonk.

Commentaar in de Volkskrant, 17 oktober

[...]het grootste obstakel op de weg naar succes is Verdonk zelf en in het bijzonder haar vermogen om zich op cruciale momenten te laten meeslepen door haar daadkracht.

Commentator Willem Breedveld in Trouw, 17 oktober

Ik ga met mijn beweging het land in, oplossingen inventariseren voor de problemen in Nederland: files, integratie, veiligheid, ouderenzorg, onderwijs. De gewone mensen hebben daar heel praktische ideeën over. Veel beter dan wat al die commissies in Den Haag bedenken.

Rita Verdonk in de Volkskrant, 18 oktober

Rita is zo`n stoere vrouw. Zij zegt: ik los de problemen op, nu is het afgelopen!

Hans Nieukerke bestuurslid van twee aan Rita Verdonk gelieerde stichtingen in NRC Handelsblad, 18 oktober