De lotgevallen van oma’s

Illustrator en ‘zuster’ Nanne Meulendijks verkoopt vanaf vandaag haar affiches over de ‘lopende bandverzorging’ in de bejaardentehuizen. De opbrengst is voor Alzheimerpatiënten.

Illustratie Nanne Meulendijks Meulendijks, Nanne

„Het is puur idealisme om oma’s te helpen. Ik wil graag iets voor grootmoeders in verzorgingstehuizen betekenen”. Illustrator Nanne Meulendijks (Breda, 1985) werkt als ‘zuster’, zoals ze het zelf noemt, in een bejaardentehuis. Wat zij daar ervaart aan welzijnszorg heeft iets van ‘lopende bandverzorging’ en inspireerde haar tot 10 illustraties op A3-formaat.

Tijdens de Dutch Design Week, die vandaag in Eindhoven begint, verkoopt ze de oorspronkelijke illustraties. Meulendijks: „De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Alzheimer Nederland. Ik doe het heel serieus en er is zelfs de mogelijkheid om via eBay online te bieden.”

De affiches in Jugendstil benadrukken op losse, speelse en poëtische wijze de lotgevallen van oma’s. Meulendijks werkt met beeld en tekst. De keuze voor Jugendstil en het grote voorbeeld Alphonse Mucha ligt in het protest tegen de industrialisering van de maatschappij, dat de bron vormt van Jugendstil.

Ook Meulendijks levert met haar werk commentaar op de massaliteit in bejaardentehuizen. Zij begon op 16-jarige leeftijd als bordenwasser, maar ze wilde liever de afdeling op. Ze schenkt koffie en thee aan de bejaarden. Meulendijks: „Het is soms pijnlijk dat demente moeders de namen van hun kinderen niet meer weten. Ik vraag er dan ook niet naar, tenzij zijzelf hun verhalen beginnen te vertellen. Vaak zijn het niet meer dan flarden. Dat ik luister, is al heel belangrijk voor hen.”

Commentaar leveren is voor Meulendijks een gewoonte ‘sinds ze kan praten’. Dat ze naar de kunstacademie zou gaan, AKV St. Joost in Breda, was volkomen vanzelfsprekend. De serie Wat doen we met oma toont een kunstenares die op een zuivere manier engagement verbindt met kunst.

Kester Freriks

Dutch Design Week (Eindhoven) t/m 28 okt.: www.dutchdesignweek.nl.