CCC Inc. heeft nog 150 nummers

De Amsterdamse band CCC Inc. bestaat veertig jaar en viert dat met een box met elf cd’s. Zondag treedt de band op in de Amsterdamse Melkweg.

CCC Inc. in 2007 (Foto Roger Cremers) Nederland, Amsterdam, 16-10-2007 CCC Inc. bezetting Joost Belinfante (zittend)(viool, mandoline, mondharmonica, zang). Staand Huib Schreurs (mondharmonica, zang) Jaap van Beusekom (autoharp, banjo, dobro, zang) en Ernst Jansz (accordeon, piano, wasbord, zang) PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Tussen 1968 en 1974 was CCC Inc. de belangrijkste Nederlandse hippie-band. De leden traden onder meer op op protestbijeenkomsten tegen ‘Vietnam’ – en iedereen mocht meedoen op het podium. Ze verhuisden vanuit Amsterdam naar een dorpje in De Peel, Brabant, waar ze een commune in een boerderij begonnen.

CCC Inc. hief zichzelf officieel op in 1974 maar hield niet op te bestaan. Nu zitten Ernst Jansz (59, muzikant/schrijver), Jaap van Beusekom (58, muzikant/directeur van het Nationaal Pop Instituut), Huib Schreurs (59, zakelijk leider van tijdschrift Opinio) en Joost Belinfante (61, muzikant, liedjesschrijver) in een café in Amsterdam. Van Beusekom: „We bleven gewoon optreden, en toen dat begin jaren tachtig door Ernsts populairiteit met Doe Maar niet meer kon, logeerden we ieder jaar samen in een vakantiehuisje om drie dagen non-stop muziek te maken.” Om het huidige jubileum te vieren is er een cd-box samengesteld met elf cd’s, waarop zo’n 64 niet eerder uitgebrachte nummers te horen zijn, en een fotoboek uit de gloriejaren ’68-’74, gemaakt door fotografe Molly Mackenzie.

De muziek van CCC Inc. kwam voort uit dezelfde bron waaruit Bob Dylan putte: de oude Amerikaanse blues en folkliedjes, de zogenaamde ‘traditionals’. De muzikanten haalden hun inspiratie uit de verzameling gospel- en folkplaten van Van Beusekoms vader die dominee was. Vanuit deze voorliefde kozen ze hun instrumenten: 5-snarige banjo voor Van Beusekom, wasbord en viool voor Jansz mondharmonica voor Schreurs. Joost Belinfante koos fluit, mandoline en viool.

De groep schreef ook zelf nummers, als The Vistor en Dead End Trail, die nauwelijks te onderscheiden zijn van de traditionals. Van Beusekom: „Omdat ze waren gebaseerd op een specifieke banjo-stemming, Mountain Mirror, die je ook vaak tegenkomt in de Appalachian Mountain-muziek. Daaruit kwam dan als vanzelf zo’n liedje voort.” De optredens van CCC Inc. waren ‘happenings’. Van Beusekom: „Het was altijd feest. We speelden zo'n 150 keer per jaar. Daar leefden we van.” Studio-opnamen waren geen succes. Belinfante: „We wilden eigenlijk geen platen maken. Studio’s waren in die tijd net kantoren, met technici in grijze jassen die zeiden dat je maar een vak had moeten leren.”

De muzikale bezetenheid werd uitgeleefd in de boerderij in De Peel. Van Beusekom: „We hebben een keer een week lang gejamd, met twee leden van Pearls Before Swine, een destijds bekende Amerikaanse band.” Schreurs: ,,Letterlijk een week lang, zonder te slapen.” Belinfante: „In die tijd zag je niet veel Amerikanen. Dus om een Amerikaan aan het werk zien, die ook nog eens dobro speelde, wat we nog niet kenden, daar bleef je wel voor wakker.”

De groep werd regelmatig gevraagd voor de protestacties die begin jaren zeventig werden georganiseerd. Jansz: „Op een gegeven moment hebben we afgesproken niet meer dan twee gratis optredens per maand te doen.”

En nu is er de box. Ernst Jansz is meer dan tien jaar bezig geweest om de opnamen te selecteren. Jansz: „We hadden banden waarvan de bijbehorende bandrecorder nu niet meer bestaat.” Van Beusekom: „En banden die helemaal waren vergaan. Ik heb sommige banden een nacht gebakken in mijn oven. Dan kun je ze daarna nog één keer draaien, en tegelijk digitaliseren.” Jansz: „Sommige stukken waren behoorlijk vaag. Maar de mooiste nummers zijn nu bewaard, en dat zijn er nog altijd zo’n 150.”

Het fotoboek ‘CCC Inc. Een band 1967-2007’ is verschenen bij uitg. In De Knipscheer. De cd-box verschijnt bij Phonos, in een oplage van 250. 21/10 treedt CCC Inc. op in Melkweg, Amsterdam; 28/10 is de band te zien in het tv-programma Vrije Geluiden.