Bhutto ‘van vier kanten bedreigd’

De Pakistaanse ex-premier Benazir Bhutto heeft gisteren gezegd dat vóór haar aankomst in Pakistan, donderdag, van vier kanten was gedreigd met een aanslag op haar leven: door Pakistaanse Talibaan, door Afghaanse Talibaan, door Al-Qaeda en door wat Bhutto noemde „een groep uit Karachi”.

Bhutto was donderdagavond doelwit van een zelfmoordaanslag toen ze haar intocht in Karachi maakt, uren na haar terugkeer in Pakistan na acht jaar ballingschap. Bij de aanslag vielen 136 doden. Er liggen 325 gewonden in de diverse ziekenhuizen velen van hen zijn er zeer ernstig aan toe.

Bhutto zei gisteren ook dat aanhangers van wijlen president Zia ul-Haq bij de aanslag betrokken kunnen zijn geweest. Generaal Zia ul-Haq bracht in 1977 Bhutto’s vader, Zulfikar Ali Bhutto, ten val en liet hem twee jaar later ophangen. „Ik weet precies wie me wil doden. Het zijn de hoogwaardigheidsbekleders van het vroegere regime van generaal Zia ul-Haq, die nu extremisme en fanatisme steunen”, zei ze.

Lokale Pakistaanse media hebben gemeld dat Baitullah Mehsud, een leider van Talibaan-militanten op de grens tussen Pakistan en Afghanistan, deze maand heeft gedreigd Bhutto te vermoorden als ze naar Pakistan terugkeert. Een woordvoerder van Mehsud heeft dat gisteren tegengesproken.

Onderzoekers zoeken de daders vooral in de hoek van aanhangers van Al-Qaeda. De aanslag is door niemand opgeëist. Volgens Bhutto waren er bij de aanslag twee aanvallers betrokken, een persoon die een granaat gooide voordat een tweede dader zichzelf opblies; deze man had twintig kilo explosieven op zijn lichaam gebonden. Volgens de Pakistaanse veiligheidsdienst is de methode van de dubbele aanslag typisch voor Al-Qaeda. Bhutto’s eigen veiligheidsdienst had nog een derde gewapende man opgepakt en een vierde met een kogelvrij vest aangetroffen. Volgens Bhutto is ook met handvuurwapens op haar geschoten.

Bhutto wilde gisteren de regering niet de schuld van de aanslag geven. Ze zei wel het vreemd te hebben gevonden dat langs de route die haar stoet donderdag in Karachi aflegde, overal de straatverlichting was gedoofd. Dat had het voor haar veiligheidsdienst moeilijk gemaakt haar werk te doen en verdachte elementen op te sporen.

De Pakistaanse minister van Informatie maakte gisteren bekend dat de parlementsverkiezingen van januari volgend jaar gewoon doorgaan, ondanks de aanslag op Benazir Bhutto. Bhutto wil aan deze verkiezingen deelnemen. De aanslag heeft haar niet van dat voornemen afgebracht. „We geloven dat alleen de democratie Pakistan kan redden van desintegratie en een militaire machtsovername. We zijn bereid ons leven te riskeren en onze vrijheid te riskeren, maar we zijn niet bereid onze grote natie over te dragen aan militanten”, zo zei ze. (AP, Reuters, AFP)