Berlijn: kleinere missie na 2008

De Nederlandse missie in Uruzgan moet in een kleinere vorm worden voortgezet na augustus 2008, wanneer het mandaat afloopt.

Dat zou de commandant der strijdkrachten Dick Berlijn aan het kabinet hebben geadviseerd, zo schrijft De Telegraaf vandaag. Volgens de krant zou Berlijn afgelopen week zijn zogeheten militair advies hebben uitgebracht.

Nederland zou na augustus 2008 nog twee jaar kunnen deelnemen aan de missie in Uruzgan, maar dan met maximaal 1.200 militairen. Op dit moment zijn zo’n 1.700 Nederlandse militairen actief in Uruzgan. Bronnen op het ministerie van Defensie zeggen dat het kabinet volgende maand een beslissing zal nemen of en hoe de missie wordt verlengd.

Als voor verlenging wordt gekozen, heeft dat grote gevolgen voor de krijgsmacht, waarschuwt Berlijn volgens De Telegraaf in het militair advies. Wegens tekorten moeten grote oefeningen worden geschrapt en investeringen worden uitgesteld. Desondanks adviseert de hoogste militair binnen de krijgsmacht dat Nederland als lead nation in Uruzgan moet blijven. Berlijn vindt ook dat Nederland hulp moet krijgen uit andere landen. Ook zouden ministeries als Justitie, Economische Zaken en Landbouw de missie meer moeten steunen.

Volgens De Telegraaf is de secretaris-generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer, gisteren op de hoogte gebracht door Berlijn en minister Van Middelkoop (Defensie, ChristenUnie).

Voorafgaand aan de missie besloot Nederland 1.200 militairen naar Uruzgan te sturen, maar mede door de verslechterde veiligheidssituatie is het troepenaantal uiteindelijk verhoogd naar circa 1.700. Uit onderzoek van NRC Handelsblad bleek dat het vorige militair advies van Dick Berlijn ervan uitging dat andere landen op den duur extra militairen zouden sturen naar Uruzgan, teneinde de invloedssfeer te kunnen uitbreiden. Die militairen zijn er echter nooit gekomen.

Achtergronden over de missie in Afghanistan op nrc.nl/uruzgan