Beethoven: Vioolconcert, Kreutzer Sonate.

Beethoven: Vioolconcert, Kreutzer Sonate. (DG 477 6596) (2 cd) ****-

Beethoven: Vioolconcert, Kreutzer Sonate. (DG 477 6596) (2 cd)

Jarenlang zocht de Russische violist Vadim Repin (36) naar het juiste orkest en de ideale dirigent voor een opname van het Vioolconcert van Beethoven en vond die in de Wiener Philharmoniker en Riccardo Muti.

De opname wordt in een mini Beethoven-box (met korting verkrijgbaar in de actie ‘Aangenaam Klassiek’) gecombineerd met de Kreutzer Sonate, waarin de temperamentvolle Martha Argerich de leiding neemt en het vaak robuuste en soms driftige karakter van de uitvoering bepaalt.

Bij Repin lijkt het Vioolconcert slechts zelden afkomstig uit de ‘klassieke’ Weense tijd, waarin Beethoven de ontzagwekkend grote man was die de rest van de negentiende eeuw zou beheersen. Het is al te romantisch, uitgesponnen, fijnzinnig, langzaam, zacht, wuft en poezelig. Dat het stevigste nog van de prachtlievende Riccardo Muti komt, zegt genoeg. Kortom: geen uitvoering om kennis te maken met het stuk, maar misschien wel interessant voor ervaren Beethoven-liefhebbers.

KASPER JANSEN

    • Kasper Jansen