Algen klitten bij gevaar

Algen klitten bij gevaar Zodra de alg Desmodesmus subspicatus een watervlo ruikt, klit hij samen met zijn soortgenoten. Zo verandert een enkele cel in een meercellige kolonie, zegt promovendus Irene van der Stap, die onderzoek deed naar overlevingsstrategieën van waterorganismen. Het lijkt wel een stekelige rups te zijn geworden, niet aantrekkelijk voor zijn aanvallers. Van der Stap bootste het leven in de sloot na in het laboratorium van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). In het groene water heersen algen, algeneters en rovers van algeneters. De groene algen en de aderdiertjes die hen opeten, bedienen zich van een aantal methodes. De een verdedigt zich continu, de ander alleen bij dreiging, de volgende zwemt maar wat rond en verdedigt zich helemaal niet. De middenweg is voor iedereen het beste. Verdediging bij dreigend gevaar zorgt voor stabiele populaties op elk niveau: prooi, planteneter en de top van de voedselpiramide. (SB)

Zodra de alg Desmodesmus subspicatus een watervlo ruikt, klit hij samen met zijn soortgenoten. Zo verandert een enkele cel in een meercellige kolonie, zegt promovendus Irene van der Stap, die onderzoek deed naar overlevingsstrategieën van waterorganismen. Het lijkt wel een stekelige rups te zijn geworden, niet aantrekkelijk voor zijn aanvallers.

Van der Stap bootste het leven in de sloot na in het laboratorium van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW). In het groene water heersen algen, algeneters en rovers van algeneters. De groene algen en de aderdiertjes die hen opeten, bedienen zich van een aantal methodes. De een verdedigt zich continu, de ander alleen bij dreiging, de volgende zwemt maar wat rond en verdedigt zich helemaal niet. De middenweg is voor iedereen het beste. Verdediging bij dreigend gevaar zorgt voor stabiele populaties op elk niveau: prooi, planteneter en de top van de voedselpiramide. (SB)