Zo’n 1.800 banen weg bij de BBC

Zo’n 1.800 werknemers van de BBC zullen de komende zes jaar worden ontslagen in het kader van een grote bezuinigingsoperatie bij de Britse omroeporganisatie. Vakbonden hebben al acties aangekondigd zich te verzetten tegen de voorgenomen ontslagen. Bij de BBC werken 23.000 mensen.

Topman Mark Thompson zag zich tot deze stap genoodzaakt omdat de Britse regering minder geld beschikbaar heeft gesteld voor de komende jaren. Daardoor kampt de BBC met een tekort van twee miljard pond (2,9 miljard euro).

Volgens Thompson moet de BBC zich radicaal omvormen om het hoofd te kunnen bieden aan een toenemende versnippering van de media, heftiger concurrentie van buitenaf en de behoefte bij consumenten aan meer keus.

De BBC-leiding wil daarom fors snijden in de nieuwsafdelingen. De bedoeling is de nieuwsvoorziening te integreren. Anders dan tot dusverre zullen televisie, radio en website geen eigen nieuwsafdelingen meer hebben. Voorts zal de BBC 10 procent minder eigen programma’s laten maken en zullen er vaker oude programma’s worden herhaald. Bovendien zal Television Centre, het gebouw waar een deel van de televisieafdelingen is gevestigd, worden verkocht.

Vooraanstaande journalisten als Newsnight-presentator Jeremy Paxman en radiopresentator John Humprhys hebben al fel geprotesteerd tegen de plannen. Volgens beiden loopt de kwaliteit van de nieuwsvoorziening door de ingrepen gevaar. De journalistenvakbond NUJ sluit stakingen niet uit.

Een deel van de bezuinigingen is nodig om geld vrij te maken voor de overschakeling op digitale televisie en voor extra mankracht voor de ‘nieuwe’ media, met name de website. In totaal gaat het daarbij om zo’n duizend mensen.