Weekboek 42

WeekBoek werkt samen met http://papierenman.blogspot.com van Dirk Leyman. De berichten zijn in uitgebreide vorm te lezen op zijn weblog en/of op nrc.nl/boeken

A.F.Th. en Grunberg schieten met vitriool

Arnon Grunberg en A.F.Th. van der Heijden zijn verwikkeld in een publieke woordenstrijd. Beide schrijvers zijn genomineerd voor de AKO literatuurprijs die op 5 november a.s. wordt uitgereikt. Aanleiding is een open brief van Grunberg aan Van der Heijden, die drie weken geleden werd afgedrukt in Humo en Het Parool. Naar aanleiding van een lovende recensie in deze krant noemde hij Van der Heijdes novelle Mim (2007) ‘een typografische kwestie van een verwarde kabbalist’. Het boek heeft volgens Grunberg ‘geheel in de verte niets met literatuur te maken’.

Van der Heijden reageerde deze week in HP/De Tijd. Hij spreekt in zijn brief van ‘karaktermoord’. Juist dat Grunberg zijn ‘waterpistooltje vol vitriool’ op hem richt nu beide auteurs genomineerd zijn voor de AKO Literatuurprijs schoot hem in het verkeerde keelgat: ‘Je kunt niet en aan een competitie deelnemen en aan de zijlijn ervan een vuil soort hooliganisme bedrijven.’ (RK)

Martin Amis in vuurlinie over ‘islamofobie’

In brieven aan de Britse kranten The Guardian en The Independent reageert Martin Amis op de beschuldigingen van literair criticus Terry Eagleton dat hij een ultrarechtse islamofoob zou zijn. Eagleton uitte in de nieuwe editie van zijn boek Ideology. An introduction felle kritiek op Amis’ artikel over moslimfundamentalisme ‘The Age of Horrorism’. Amis zegt nu dat Eagleton een interview uit 2006 onvolledig en foutief citeert. Toch gaf de schrijver zondag op een literair festival toe – genetisch gepredestineerde – racistische tics te hebben, zo staat in The Times. (HC)

Ex-Bulkboekers ruzieën om gebruik van naam

Uitgever en Bulkboekoprichter Theo Knippenberg maakt onrechtmatig gebruik van de naam van de reeks, vindt zijn ex-vrouw en medeoprichtster Patty Voorsmit. Dat meldt het vakblad Boekblad. De op krantenpapier gedrukte boekenreeks werd onlangs door Knippenberg opnieuw gelanceerd. Voorsmit zei tegen Boekblad in bezit te zijn van de merknaam. Hoewel Voorsmit geen boeken meer uitgeeft onder de naam Bulkboek, organiseert ze nog wel activiteiten onder die naam, zoals de jaarlijkse Dag van de Literatuur. Voorsmit heeft juridische stappen ondernomen om Knippenberg ertoe te bewegen de naam op te geven. (RK)

Lezen &cetera Live: Elsbeth Etty en Harry Mulisch

Wat fascineerde Elsbeth Etty zo in Harry Mulisch’ De ontdekking van de hemel dat ze er een boek over schreef? Vindt zij dat de bijfiguur Ada, de vrouw in het midden, te weinig uit de verf komt? Luister op nrc.nl/boeken naar een interview met Elsbeth Etty over haar roman Maak jezelf maar klaar in de talkshow Lezen &cetera Live, afgelopen maand in Theater Donner in Rotterdam. En luister daarna naar het commentaar van de 80-jarige Mulisch zelf, die zich uitspreekt over zijn literaire invloeden en zijn imago in de Nederlandse literatuur.

Website van de week: allconsuming.net

Deze community website voor vrolijke cultuurconsumenten laat je niet alleen korte recensies van andere bezoekers lezen, maar bepaalt ook op basis van je eigen beoordelingen (goed, middelmatig of slecht) met welke vijf personen jouw smaak het beste overeen komt. Klik op hun naam en bekijk welke boeken zij nog meer goed vinden. Ook worden artikelen van een ‘tag’ (etiket) voorzien. Zo vind je bij Animal Farm de tag ‘Communism’. Als je daarop klikt krijg je alle boeken, films en muziekalbums voorgeschoteld waarop dit steekwoord volgens de webgemeenschap van toepassing is. (RK)

Met medewerking van Hans Cottyn, Reinier Kist, Pieter Steinz en Dirk Leyman.