Test: iPod Touch en Archos 605 Wifi mediaspelers (+ video)

Twee mediaspelers met draadloze netwerkverbinding, allebei met een aanraakscherm en allebei te koop voor 299 euro. De iPod Touch en de Archos 605 Wifi met 30 GB lijken aan elkaar gewaagd. Maar welke speler moet je nu met Sinterklaas cadeau geven of – beter nog – krijgen? Videoimpressie Archos 605 Wifi en iPod Touch De

Twee mediaspelers met draadloze netwerkverbinding, allebei met een aanraakscherm en allebei te koop voor 299 euro. De iPod Touch en de Archos 605 Wifi met 30 GB lijken aan elkaar gewaagd. Maar welke speler moet je nu met Sinterklaas cadeau geven of - beter nog - krijgen?

 • Videoimpressie Archos 605 Wifi en iPod Touch
 • De iPod Touch werkt met een bijzondere interface en is in feite een uitgeklede iPhone, zonder de gsm-functie. Met 16 GB flash opslag is de Touch wel een stuk krapper dan de Archos, die zelfs met een 160 GB harde schijf te verkrijgen is. Het scherm van de Archos is bovendien groter dan dat van de nieuwe iPod. (11 centimeter beelddiagionaal, tegenover 9 centimeter voor de iPod).
  Toch weet Apple’s nieuwe muziekspeler te overtuigen: de Touch is flinterdun, heeft een prettiger bediening en reageert sneller dan de Franse concurrent. Maar als het gaat om de resolutie van het scherm wint de Archos de vergelijking: dat toont beelden in 800 x 480 pixels, terwijl de Touch het met 480×320 pixels moet doen. Het Touch-scherm is glossy, heeft daarom betere zwartwaarden en lijkt desondanks minder last te hebben van weerkaatsingen.

  De iPod Touch bedien je volledig door middel van multitouch. Inzoomen op webpagina’s en foto’s werkt met een soort knijpbeweging die we ook van de iPhone kennen. Als je het scherm kantelt, wordt het beeld in landschapmodus weergegeven. Zo kun je ook door verschillende albumhoezen bladeren (‘cover flow’) of foto’s beter bekijken.
  De bediening van de Archos steekt minder logisch in elkaar. De gele symbolen zijn talrijk, vaak onduidelijk en zitten bovendien aan de rand van het scherm waar je met een vinger moeilijk bij komt. De navigatieknoppen aan de zijkant zijn boven elkaar geplaatst, en de OK-knop zit op de hoek. Dat kan beter.

  De Archos en de iPod zijn allebei fullblown computers. De een draait op Linux, de ander op OS X. Maar als het gaat om meegeleverde software wint de Touch de vergelijking. Weliswaar kunnen er geen DivX-films op afgespeeld worden, maar die kun je omzetten in een door iTunes ondersteund formaat (mp4). De ingebouwde webbrowser, Safari, is een van de betere op mobiele apparaten. Daarnaast kun je Youtube video’s bekijken en rechtstreeks liedjes kopen in de iTunes winkel via de draadloze internetverbinding. Wel valt op dat “de beste iPod tot nu toe” zoveel opties heeft gekregen dat het apparaat niet meer zo’n lage instapdrempel heeft als voorheen. Vroeger was een iPod simpel. Maar je kunt nu op zoveel verschillende manieren playlists, liedjes en albums selecteren dat het overzicht soms ontbreekt.

  De Archos wordt geplaagd door een hoop ontbrekende opties die je er los bij moet kopen. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om te surfen op het web, widgets te downlaoden, mp4-bestanden en vob-bestanden (dvd-video) af te spelen of rechtstreeks vanaf een pc films te bekijken. Elke extra functie kost een paar tientjes, te koop op de Archos-site.
  De Archos heeft als voordeel dat deze mediaspeler als een externe schijf rechtstreeks op de computer is aan te sluiten en dus geen extra software vergt. Bij de Touch kun je alleen bestanden overplaatsen door middel van iTunes, dat zowel op de pc als op een Mac werkt. Nog een voordeel van de Archos is de ingebouwde speaker - die ontbreekt op de iPod Touch.
  Met de optionele dvr-dock (ongeveer 100 euro) is van de Archos een digitale videorecorder te maken. Aangesloten op een tv kun je via de Archos-site een elektronische programmagids downloaden die het vuile werk - de video programmeren - opknapt.

  Hoewel beide mediaspelers op een draadloos netwerk aangesloten kunnen worden, is het niet mogelijk om via een mobiele telefoon een internetverbinding aan te maken. Het zou handig geweest zijn als deze toestellen ook een bluetooth-ontvanger zouden hebben. Om via een telefoon overal online te kunnen zijn, maar ook om bijvoorbeeld een bluetooth headset op aan te sluiten.

  Wie intensief gebruik maakt van dit soort mediaspelers moet er zich bewust van zijn dat de accuduur beperkt is. Er is veel stroom voor nodig om video te bekijken op schermen met zo’n hoge resolutie. Beide apparaten kunnen maximaal vijf uur video afspelen op een volle accu.
  Als het gaat om handzaamheid, wint de iPod Touch de wedstrijd: 120 gram en slechts 8 mm dik. Dunner kan niet, want anders past de koptelefoon er niet meer in.
  De Archos is bijna twee keer zo dik en mede dankzij de ingebouwde harde schijf loopt het gewicht op tot 190 gram. Met een grotere harddisk wordt de 605 overigens ook iets dikker (20 mm).
  Samenvattend: Sint krijgt het er lastig mee, de komende maand. Wie iets kleins en fijns in z’n binnenzak wil dragen en omstanders wil verbazen met Apple’s multitouch-religie, gaat voor de iPod. Consumenten die rekenen in gigabytes zullen zich storen aan de beperkte opslagmogelijkheid van de Touch en kiezen voor de Archos met een grote harde schijf.