Supernova breekt ruimterecord met extreme explosie

Rotterdam. Een team van astronomen van het California Intitute of Technology in de VS heeft een nieuw ruimterecord geregistreerd. Een supernova was gedurende korte tijd honderd miljard keer zo helder als onze eigen zon. Waarom deze explosie zo enorm krachtig was, is onduidelijk, zo schrijft het team in The Astrophysical Journal die zaterdag verschijnt. Supernova`s treden op aan het einde van het leven van zeer zware sterren: als hun brandstof op is, kunnen zij van binnenuit geen tegendruk meer leveren tegen de zwaartekracht. Het gevolg is ineenstorting en een explosie. Zulke explosies worden al tientallen jaren geregistreerd en in verschillende typen ingedeeld, maar de nu waargenomen uitbarsting valt buiten de bestaande classificatie. De explosie, 2005ap gelabeld, vond plaats op 4,7 miljard lichtjaar van de aarde.