Stap terug Polman in top Nestlé

Drie weken geleden werd hij nog getipt als dé kanshebber om nieuwe topman te worden van ’s werelds grootste voedingsbedrijf, Nestlé. Gisteren maakte het Zwitserse concern bekend dat financieel bestuurder Paul Polman juist een stap terug doet. In februari wordt de Nederlander de baas van de regio Noord- en Zuid-Amerika.

Maar Polman hoeft geen afscheid te nemen van zijn geliefde Meer van Genève. Zijn werkkamer in het hoofdkantoor in Vevey ligt aan dit meer en hij woont in Genève, op een half uurtje rijden. Regiodirecteuren van Nestlé zitten namelijk gewoon op het hoofdkantoor. Genève was twee jaar geleden voor Polman reden over te stappen van het Zwitserse filiaal van het Amerikaanse levensmiddelenbedrijf Procter & Gamble – dat hem naar de VS wilde sturen – naar Nestlé (Nescafé, Maggi, Kitkat, Purina). Wat meespeelde was dat zijn zoon toen 17 jaar was en naar school ging, zei Polman vorig jaar.

Nu lijkt de carrière van Polman een knik te maken. Bij zijn uitleg van de cijfers over het derde kwartaal gisteren sprak hij niet over deze overstap. Aan de cijfers ligt het niet. De omzet van Nestlé nam met 9 procent toe tot 78,7 miljard Zwitserse franc (47,1 miljard euro).

Misschien heeft het besluit te maken met de benoeming vorige maand van Paul Bulcke tot nieuwe topman. Een woordvoerder van Nestlé liet vandaag weten dat de overplaatsing van Polman zijn eigen wens was. „Hij heeft altijd de voorkeur gegeven aan een operationele baan. Die functie kwam pas onlangs vrij”. Dat was namelijk de voormalige baan van Bulcke.