Spelen met eten

Gisteren schreef ik over Eat Drink Design, een tijdelijk restaurant dat morgen in Eindhoven van start gaat, tegelijk met de Dutch Design Week. Tot en met 28 oktober kan er iedere avond aangeschoven worden voor een diner, gekookt door telkens een andere Brabantse kok. Speciaal voor deze diners hebben verschillende designers voorwerpen ontworpen die met eten te maken hebben. Een van deze designers is Maarten Baptist.

Maarten volgde zijn opleiding aan de Eindhovense Design Academy en studeerde in 2002 af op een ontwerp voor bestek. Nu runt hij samen met een partner WAT-design. Niet alleen is zijn bestek in productie genomen door een Duits bedrijf; hij heeft inmiddels meer aan eten gerelateerde ontwerpen op zijn naam staan. Zo ontwierp hij een serie wijnglazen die in plaats van de traditionele voet op drie ijle glazen pootjes staan (kijk op www.watdesign.nl hoe mooi ze zijn). Maarten: „Ik vind het een prettig idee dat mijn ontwerpen ook echt gebruikt kunnen worden. Bovendien houd ik zelf van koken en zit ik graag met vrienden aan tafel.”

Voor Eat Drink Design werd Maarten gekoppeld aan Johan van Groeninge, chef/eigenaar van restaurant Avant-Garde, dat gevestigd is in het PSV-stadion. Maarten: „Johan kan heerlijke sauzen maken en daarom bedacht ik een glazen object, een reservoir met een kraantje dat in een metalen houdertje op een bord kan worden geklemd. In het reservoir kun je een saus doen, en door het kraantje open te draaien kun je bij iedere hap een druppel of een straaltje saus over je eten laten lopen.”

De dispenser heeft nog geen naam, maar Maarten is vast van plan hem in productie te laten gaan. „Dat dingetje heeft veel mogelijkheden. Je zou hem ook met bouillon kunnen vullen en op een soepbord klemmen waarin garnituur ligt. Laat je de bouillon zo in je bord stromen. Leuk toch? Van mij mag je best een beetje spelen met je eten.”

Bij navraag bleek de eendenjus die Johan van Groeninge aanstaande zondag in Maartens ontwerp gaat serveren iets te ingewikkeld om hier te reproduceren. Bovendien hebben wij thuis niet zo’n geinige saustapgadget.

Daarom, ter afsluiting van deze themaweek, een stukje fooddesign dat ik in nauwe samenwerking met Tijn en Pep heb ontwikkeld. Wij noemen het: de chocshot. Hij is bedoeld voor over ijs, maar blijkt net als Maartens ontwerp multifunctioneel. Volgens mijn zonen kun je er namelijk ook direct mee in je mond spuiten.

Voor 4 personen:

4 minimarsjes, in stukjes

ongeveer 100 ml slagroom

extra: 4 schone injectiespuiten (zonder naald, te koop bij de apotheek)

Laat de chocola en slagroom op laag vuur, en onder af en toe roeren, smelten tot een dunne saus. Vul er de injectiespuiten mee en geef ze bij vanille-ijs.

Volgende week is Janneke op vakantie en schrijft Jonah Freud – eigenaar van De Kookboekhandel in Amsterdam – over puber-eten.