Scheiden en staken in Parijs

De Franse president Nicolas Sarkozy en zijn echtgenote Cécilia Sarkozy gaan scheiden, een première in de Franse Republiek. Maar het was vooral de timing die de aandacht trok. De echtscheiding – met wederzijdse instemming – blijkt begin deze week al te zijn aangevraagd, maar het Elysée maakte het nieuws gisteren per communiqué bekend, terwijl in het land de eerste grote stakingen plaatshadden tegen hervormingsplannen van de dit voorjaar gekozen president.

Demonstranten betuigden ’s middags in Parijs hun instemming met Cécilia. „Ook wij hebben genoeg van Sarkozy”, scandeerden zij. Hun protest is gericht tegen het verhogen van de pensioenleeftijd in de semipublieke sector naar 60 jaar, in navolging van de ambtenaren.

Volgens critici heeft Sarkozy er bewust voor gekozen zijn echtscheiding gisteren bekend te laten maken, om het nieuws over de protesten te breken. De afgelopen dagen reageerde zijn woordvoerder op de steeds preciezere geruchten met een afgemeten „geen commentaar”. Gisteren concurreerde het nieuws over de scheiding met dat over de hoge deelname aan de staking. Bij de Franse spoorwegen, in het Parijse openbaar vervoer en bij het elektriciteitsconcern EDF legden tussen ruim vijftig procent en drie kwart van de werknemers het werk neer. Vandaag is het treinverkeer nog verstoord.

Cécilia Sarkozy prijst haar aankomende ex-echtgenoot vanmorgen in een interview in de regiokrant l’Est Républicain als „de staatsman die Frankrijk verdient”. Als reden voor de scheiding noemt zij dat zich niet thuis voelt bij een publiek leven.