Protest tegen luchtreis dolfijnen

Het vervoer door de lucht van 28 tuimelaars van de Solomon-eilanden naar Dubai heeft de afgelopen week tot felle protesten geleid van dierenbeschermingsgroepen en de regeringen van Australië en Nieuw Zeeland. De tuimelaars, een soort dolfijnen, waren 30 uur onderweg voor ze donderdag in de Golfstaat Dubai arriveerden. Daar komen ze terecht in Dolphin Bay, onderdeel van een omstreden project met kunstmatige eilanden dat voor de kust in aanbouw is. Volgens de ontwikkelaar wordt Dolphin Bay „de grootste, door de mens gebouwde openluchthabitat voor dolfijnen ter wereld”. Of de dolfijnen goed zijn aangekomen, werd niet bekendgemaakt.

De regering van de Solomon-eilanden verbood de export van levende tuimelaars in 2003 na luide protesten van milieugroepen in verband met de dood van negen van 28 tuimelaars tijdens luchttransport naar Mexico. Dat verbod werd eerder dit jaar door een rechter vernietigd. De minister van Visserij van de Solomon-eilanden, Nollen Leni, verdedigde het regeringsbesluit de levering toe te staan. Hij beschuldigde de tegenstanders ervan een „nieuwe miljoenendollar” industrie te willen blokkeren. Hij wees erop dat een tuimelaar in Dubai 140.000 euro per stuk oplevert. Volgens hem waren de argumenten van de „hopeloze” activisten, gebaseerd op de conventie die de internationale handel in bedreigde soorten (CITES) regelt, totaal ongefundeerd.

Maar ook Australië en Nieuw Zeeland maakten bezwaar tegen het transport. De Australische minister van Milieu, Malcolm Turnbull, zei dat zijn regering geen voorstander is van commerciële export van dolfijnen. Zijn Nieuw-Zeelandse ambtgenoot, Chris Carter, maakte in een brief aan zijn collega in Honiara zijn bezorgdheid over de hervatting van de dolfijnenexport kenbaar.

Overigens hebben internationale milieu-organisaties ook veel kritiek op Dubais kunstmatige-eilandenproject. Niet alleen is de kustlijn veranderd, maar ook zeestromingen, voeren ze aan. Bovendien worden koraalriffen bedreigd. (AP)