Pas verschenen

LITERATUUR

Knut Hamsun: Victoria (Victoria). Vert. Cora Polet, Bright Lights, 130 blz. € 12,50

Eerste uitgave van een nieuwe uitgeverij die beperkt verkrijgbare of nooit in Nederland uitgegeven meesterwerken wil presenteren. Victoria is een roman (1898) van de Noorse Nobelprijswinnaar Knut Hamsun (1859-1952), over de tragische liefde tussen een molenaarszoon en de dochter van een landheer.

Jan Oudenaarden, Rien Vroegindeweij: De Leopoldroute een literair-historische wandeling door de binnenstad van Rotterdam. Douane, 72 blz. € 7,50

Handzame wandelgids met veel illustraties en schrijversbiografieën.

Chaja Polak: Wachten op de schemering. Contact, 104 blz. € 16,90

Over het verlies van haar kind schreef Chaja Polak een roman en een lang gedicht Verslag van een onaanvaarde dood (52 blz. € 19,90) gelijktijdig verschenen ook als luisterboeken.

NON-FICTIE

Peter Burke: Wat is cultuurgeschiedenis? (What is Cultural History?). Vert. Alwin van Ee en Bastiaan Bommeljé, Bijleveld, 208 blz. € 16,50

Historicus Burke schetst de ontwikkelingen en hoofdpersonen van de moderne geschiedschrijving.

Jan T. Gross: Angst Antisemitisme in Polen na Auschwitz Een historische interpretatie (Fear. Anti-semitism in Poland after Auschwitz. An Essay in Historical Interpretation). Vert. Corrie van den Berg, De Bezige Bij, 384 blz. € 29,90

Pools-Amerikaanse historicus Gross beschrijft de pogroms tegen joden in naoorlogs Polen. ‘Gross verzamelt met grote zorgvuldigheid alle bewijsmateriaal om vervolgens des te indringender de schuldvraag te kunnen stellen’ (Paul Scheffer in Boeken, 11.08.06).

Barack Obana: De herovering van de Amerikaanse droom (The Audacity of Hope. Thoughts on Reclaiming the American Dream). Vert. Amy Bais en Peter de Jong, Atlas, 360 blz. € 19,95

De politieke filosofie van presidentskandidaat Barack Obana over de Amerikaanse politiek. ‘Makkelijk leesbaar is The Audacity of Hope niet, in tegenstelling tot Dreams from my Father. (Nu verschenen onder de titel Dromen van mijn vader. Een autobiografie, vert. Joost Zwart, 416 blz. € 24,95). Obana’s verhandelingen over de founding fathers, de buitenlandse politiek van de VS sinds 1945 en de politieke cultuur sinds Ronald Reagan (1981-1989) zijn verhelderend, maar je moet er wel voor gaan zitten’ (Menno de Galan in Boeken, 26-01-07).

Tom Lanoye: Schermutselingen. Prometheus, 292 blz. € 19,95

Een selectie en bewerking van de polemische geschriften eerder verschenen in kranten en tijdschriften in Vlaanderen en Nederland.

Arnon Grunberg: Omdat ik u begeer. Nijgh & Van Ditmar, 384 blz. € 17,50

Selectie uit de brievencolumns ‘De mailbox van Arnon Grunberg’ vanaf 2001 in het Vlaamse weekblad Humo, bezorgd door hoofdredacteur Mark Schaevers.

Van zijn hand verscheen bij Atlas Gevallen torens. Gesprekken bij de aanvang van de eenentwintigste eeuw (302 blz. € 19,90). Interviews uit Humo met onder meer Frits Bolkestein, Jonathan Safran Foer, Ian Buruma, Amos Oz.