Op zoek naar een leven in de luwte

Ze was zijn invloedrijkste adviseur. Ze vertrekt omdat ze geen zin heeft in een leven in de schijnwerpers.

Cécilia Sarkozy tijdens een vakantie in 2006 Foto AFP (FILES) A picture taken 05 August 2006 shows then French Interior Minister Nicolas Sarkozy's wife, Cecilia Sarkozy, at the Pyla beach in Arcachon, southwestern France, where they spend their vacations. French President Nicolas Sarkozy and his wife Cecilia have agreed to separate "by mutual consent" after an often tempestuous 11 year marriage, the presidency announced 18 October 2007. AFP PHOTO FILES / YOGAN MULLER AFP

Ze heeft het geprobeerd, maar het ging eenvoudig niet meer. Cécilia Sarkozy (49), binnenkort ex-echtgenoot van president Sarkozy, gaf vanmorgen voor het eerst uitleg over de meest besproken huwelijkscrisis van Frankrijk in de afgelopen jaren. Al in 2005 leek het huwelijk van Frankrijks populairste politicus – toen druk bezig zich voor te bereiden op het presidentschap – stukgelopen, toen Cécilia, die in die tijd tevens gold als zijn invloedrijkste adviseur op het ministerie van Binnenlandse Zaken – plotseling enige tijd naar New York vertrok met een minnaar. „Ik was verliefd geworden op iemand anders”, geeft Cécilia Sarkozy vanmorgen toe in een interview in de regionale krant L’Est Républicain. Ze keerde terug, zegt ze, voor het gezin – de Sarkozy´s hebben samen één zoon van 10 jaar. Maar ze liep vast op de politieke carrière van haar echtgenoot. „Wanneer je een politicus huwt, vallen privéleven en publiek bestaan samen. Daar beginnen de problemen”, legt ze uit. „U moet weten dat dit openbare leven niet bij mij past [...] ,,Ik houd van de luwte, sereniteit, rust.”

De scheiding van Nicolas en Cécilia Sarkozy, na elf jaar huwelijk, werd gistermiddag per communiqué door het Elysée aangekondigd, nadat de geruchten steeds preciezer waren geworden. Woensdag meldde het weekblad Le Nouvel Observateur dat de scheiding maandag was aangevraagd. Dat bleek te kloppen. Met „wederzijdse instemming”, preciseerde het Elsyée gisteren, om complicaties uit te sluiten in verband met de grondwettelijk gegarandeerde immuniteit van de president.

De uitleg van Cécilia Sarkozy maakt duidelijk dat de scheiding samenhangt met haar rol als Eerste Dame. Die viel het voormalige model – eerder gehuwd met de onlangs overleden tv-presentator Jacques Martin – zwaar, zegt ze. Ze vertrok voortijdig van een G8-top, „omdat mijn plaats daar niet meer was”. Ze was naar eigen zeggen in het geheel niet voorbereid op de internationale aandacht die ze zou krijgen toen ze in juli mee-onderhandelde over de vrijlating van vijf Bulgaarse verpleegsters en een Palestijnse arts in Libie. Haar betrokkenheid was volgens haar een spontaan plan, waarover ze niet met Sarkozy heeft overlegd. „In het vliegtuig heb ik kennis genomen van het dossier.” Vanaf nu wil Cécilia Sarkozy teruggetrokken leven.