Nee, zaterdag is zappen niet nodig, behalve voor liefhebbers van ‘Idols’

1Zappen is morgenavond niet nodig. Zet de tv op Nederland 3 en zie pure sport, scherp cabaret en twee keer muziek. Eerst de sport. Voor veel rugbyliefhebbers is het morgen de belangrijkste dag van het jaar. In Parijs vindt de finale plaats van het WK. Prolongeert Engeland zijn titel of grijpt Zuid-Afrika de beker? Beide teams ontmoetten elkaar al in de voorronde. Zuid-Afrika won met maar liefst 36-0. Kenners voorspellen dat de finale een strijd tussen twee kickers van wereldklasse: Jonny Wilkinson voor Engeland en Percy Montgomery voor Zuid-Afrika.

Finale WK Rugby, zaterdag, Nederland 3, 20.50u. Web: rugbyworldcup.com

2Na het rugby volgt morgenavond op Nederland 3 cabaret van Niet Uit Het Raam. De VARA toont het programma Hangplek uit 2001. De NUHRder Courant op www.nuhr.net heeft meer informatie. En dan muziek: twee herhalingen van bijzondere evenementen. Eerst om 0.25 uur anderhalf uur hoogtepunten van het Parkpopfestival in Den Haag van afgelopen juni en vanaf 2.00 uur Wilfried de Jong met VPRO’s Soul Show. De grote vraag blijft wel waarom dit allemaal zo laat wordt uitgezonden.

NUHR, zaterdag, Nederland 3, 22.50u. Parkpop 2007, 0.25u. Soul Show, 2.00u.

3De wagens moeten dit jaar iets meer lijken op een gewone auto, maar verder is het weer de ouderwetse race door Australië voor op zonne-energie rijdende voertuigen. Zondag begint de World Solar Challenge en RTL 7 doet verslag. Veertig teams proberen zo snel mogelijk van Darwin naar Adelaide te rijden. Twee Nederlandse teams doen mee, de Technische Universiteiten van Delft en Twente.

World Solar Challenge, zondag, RTL 7, 23.15u. Web: wsc.org.au

4Astrid (62) zit al 3,5 jaar in de gevaarlijkste gevangenis van Ecuador zonder enige vorm van proces. Ze werd gesnapt op het vliegveld met een fles bodylotion, vol met drugs, die ze van een vrouw zou hebben gehad. Het verhaal van Astrid vormt de eerste aflevering van Gevangen in het buitenland. SBS 6 begint zondag met deze serie. De EO zendt sinds september Vreemde tralies uit over hetzelfde thema; nrc.next besteedde in maart onder de titel Ratten in de avond aandacht aan Nederlandse gevangenissen in de Dominicaanse Republiek.

Gevangen in het buitenland, zondag, SBS 6, 21.55u. Vreemde tralies wordt op dinsdag uitgezonden, maar volgende week is er voetbal. Bekijk de productie van nrc.next op nrc.nl/ratten.

5En kort, voor de fans van talentenjachten: dit weekend begint een nieuwe reeks van Idols (RTL 4) en kent Op zoek naar Evita (AVRO) de finale.

Idols, zaterdag, RTL 4, 20.00u. Op zoek naar Evita, zondag, Nederland 1, 20.20u.

Jan Benjamin

    • Jan Benjamin