Minister: Irak wil PKK weg hebben

Irak wil dat de Turks-Koerdische rebellen die bases hebben in Noord-Irak zo snel mogelijk vertrekken, zo heeft de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Hoshiyar Zebari, gisteren verklaard. Hij liet echter in het midden hoe Bagdad hen daartoe gaat bewegen.

Het Turkse parlement heeft het leger eerder deze week gemachtigd zelf een militaire operatie tegen de rebellen van de separatische Koerdische Arbeiderspartij (PKK) in Noord-Irak te lanceren. Maar Zebari, zelf een Koerd, zei niet op korte termijn een grootscheepse Turkse militaire aanval te verwachten. Als Turkije aanvalt, zei hij, zal het waarschijnlijk in de vorm zijn van beperkte luchtaanvallen op PKK-posities.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ali Babacan, zei gisteren in Kairo dat zijn land vooralsnog de diplomatie een kans geeft. Vicepremier Cemil Ciçek gaf daarbij in een vandaag gepubliceerd vraaggesprek met de Engelstalige krant Zaman aan dat Ankara niet met de Iraakse Koerden wil praten, alleen met de centrale regering in Bagdad.

De Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, heeft gesuggereerd dat Amerikaanse en Iraakse troepen samen zouden kunnen optreden tegen de naar schatting 3.500 PKK-strijders die vanuit hun bases in Noord-Irak, gewapende acties ondernemen in Turkije. Maar Zebari, die erkende dat „je ze met geweld moet loswrikken”, leek dat uit te sluiten. „De Iraakse veiligheidstroepen vechten tegen de terroristen in de straten van Bagdad en vele andere belangrijke steden, en zijn al overbelast”, zei hij. „Als deze eenheden worden weggehaald, zou dat werkelijk een vacuüm creëren.”

In een verklaring liet de president van het autonome Iraaks Koerdistan, Masoud Barzani, vanochtend weten dat de Koerdische autoriteiten vastbesloten zijn zich te verdedigen tegen elke aanval op hun gebied, „onder welk voorwendsel dan ook”. Het was de eerste reactie van Barzani sinds de huidige crisis elf dagen geleden begon met de dood van 13 Turkse militairen in een PKK-hinderlaag in de Turkse grensprovincie Sirnak. Barzani heeft tot dusverre niet willen weten van structurele maatregelen tegen de PKK.

In de Iraaks-Koerdische steden Arbil en Dohuk gingen gisteren duizenden Koerden de straat op om te betogen tegen een Turkse militaire operatie. „Wij eisen dat de Iraakse regering en de internationale gemeenschap ons verdedigen tegen het Turkse gevaar”, aldus een spandoek in Arbil. (AP, Reuters, AFP)