Madrid: rellen in sloppenwijk

Tientallen mensen zijn gisteren gewond geraakt toen inwoners van een sloppenwijk in Madrid vochten met de oproerpolitie. Met stenen en stokken probeerden ze de bulldozers tegen te houden die hun huizen vernietigden. In de sloppenwijk Canada Real wonen ongeveer 30.000 mensen, van wie velen immigranten uit Marokko en Roemenië. De autoriteiten zeggen dat de huizen illegaal gebouwd zijn op gemeentegrond.

De politie schoot met plastic kogels en gebruikte traangas tegen de stenengooiers, van wie sommigen vrouwen en kinderen waren. Agenten met wapenstokken voerden charges uit. „Ze zijn dieren”, riep een oude man naar de politie .

De sloppenwijk is begin jaren negentig ontstaan en met de komst van steeds meer migranten uitgedijd tot 15 vierkante kilometer.De conservatieve burgemeester van Madrid heeft beloofd alle sloppenwijken in de stad te sluiten en de families ergens ander onder te brengen. Op 9 oktober werden ook al 25 huizen afgebroken. De meeste waren gebouwd van oude deuren en ramen. (Reuters)