Maak je eigen ‘Casablanca’

Interactieve film: dé oplossing voor eenieder die zich wel eens ergert aan de plotontwikkeling of afloop van een film. Bij interactieve film heeft de kijker een actieve rol en bepaalt hij het verloop van het verhaal.

De geboorte van de interactieve film vond plaats op de Expo van 1967 in Montreal. Hier werd in het kader van de ‘Kino-Automat’ (www.kinoautomat.org) One Man and His House vertoond. Door middel van een stemsysteem kon het publiek op cruciale momenten aangeven wat de personages in de film moesten doen.

Door de logistieke complexiteit van dit soort vertoningen, is interactieve cinema echter nooit verder van de grond gekomen.

Tot nu. Want technologische ontwikkelingen als breedband internet en interactieve videosoftware zoals Flash hebben voor een ware revival van de interactieve film gezorgd, hoewel voornamelijk nog op commercieel gebied.

Zoals ‘Subservient Chicken’ (www.subservientchicken.com), de bekende online campagne van Burger King uit 2004. In deze video zie je een man in een kippen-outfit voor de camera staan. Als gebruiker kun je tal van opdrachten aan de kip geven – zoals ‘lay egg’, ‘watch tv’ of ‘eat mcdonalds’ – die deze vervolgens uitvoert.

Interessanter zijn natuurlijk de niet-commerciële films. Op www.interactive-film.com vind je er een aantal, zoals The Remake. In deze film speel je een producent die een remake van Casablanca gaat maken. Door een schrijver, een regisseur en acteurs te kiezen, maak jij je unieke versie van deze filmklassieker. Bij The Remake kun je zo meer dan 35 verschillende versies van deze film maken. En dat allemaal vanuit je luie stoel.

Regisseer zelf een film via www.interactive-film.com