Luchthaven inzet politieke strijd Bolivia

De politieke confrontatie tussen de regering van Bolivia en de provincie Santa Cruz is gisteren verder opgelopen, toen militairen de internationale luchthaven van Santa Cruz bezetten. Daarop bestormden boze burgers de luchthaven, maar zij werden uiteengedreven.

De gouverneur van Santa Cruz, de rijkste provincie van het land, heeft de bevolking opgeroepen om vandaag massaal naar de luchthaven te komen om deze te ontzetten. „We hebben 20.000 tot 50.000 mensen nodig", aldus gouverneur Ruben Costas gisteravond. „Ik geef de bevelen, ik ben jullie enige bevelhebber.”

Santa Cruz wil meer autonomie hebben, eist een groter aandeel in de inkomsten uit gaswinning in de staat en is in het algemeen ontevreden over het beleid van nationalisering en nivellering van president Evo Morales. Viru Viru, bij de stad Santa Cruz, is de drukste luchthaven van het land.

President Evo Morales liet militairen de luchthaven overnemen, verklaarde hij op de televisie, omdat deze zijn goede naam dreigde kwijt te raken nadat werknemers dinsdag een vliegtuig van American Airlines met 140 passagiers aan boord vasthielden op de startbaan. Daarmee wilden ze hun eis kracht bijzetten dat de luchtvaartmaatschappij de landingsrechten voortaan zou afdragen aan de lokale overheid, in plaats van aan de federale autoriteiten. Twee luchtvaartmaatschappijen schortten daarop hun vluchten op Viru Viru op.

Morales zei dat veel Bolivianen door de crisis in het buitenland gestrand zijn, onder wie de minister van Buitenlandse Zaken die op reis was in Europa. Daarom besloot hij het leger de controle te laten overnemen, tot vast staat dat het luchtverkeer niet meer verstoord wordt. Besprekingen tussen de federale regering en de provincie liepen donderdagavond stuk.

Betogers, die zwaaiden met de wit-groene vlag van Santa Cruz, zeiden gisteren dat de regering de luchthaven „gestolen” heeft, en ze riepen „de luchthaven is van Santa Cruz”. Er werd geschoten, waarbij één militair gewond raakte. Met traangas verdreef de militaire politie de betogers. Ook in de stad Santa Cruz kwam het tot botsingen. (AP)