Lightbox

Ine praat met kunstenaar Jonas Vorwerk over zijn Lightbox sequencer.

‘Lightbox sequencer’ foto Jonas Vorwerk Vorwerk, Jonas

Ine: „Jouw apparaat bestaat uit zes lichtbakken die tegen de muur hangen. Op elke bak zitten acht knoppen en verschillende draaiknoppen. Wat kun je met die bakken doen?”

Jonas: „Het is eigenlijk een groot muziekinstrument. Door op de knoppen te drukken ontstaat er een ritme, elke lichtbak heeft zijn eigen geluid. Dit verandert door aan de knopjes te draaien of met je handen voor de infrarood sensors te wapperen.

Je kunt er met meer mensen tegelijkertijd op spelen."

Ine: „Op de website 3-voor-12 staat een groot archief met muziekjes. Oude instrumenten uit musea, zoals fluiten, trommels en trekzakken zijn bespeeld door muzikanten. Die geluiden zijn on-line gezet zodat iedereen het kan gebruiken, bijvoorbeeld om te mixen. Jij gebruikt die geluiden toch ook in je lichtbakken?”

Jonas: „Dat klopt. Ik gebruik een heleboel opnames van oude instrumenten. Er zit bijvoorbeeld muziek in van een Chinese koto. Dat is een langgerekte cither met 13 snaren.”

Ine: „Hoe kom je tot zo'n kunstwerk?”

Jonas: „Lekker knutselen met schakelaars en lampjes, blijven experimenteren en verbeteren.”

Ine: „Je hebt jouw installatie op meerdere plekken laten zien. Gaan kinderen er nou anders mee om dan volwassenen?”

Jonas: „Kinderen vinden alles met knoppen en licht te gek. Volwassenen proberen echt muziek te maken en willen weten hoe het werkt. Kinderen zetten alles aan en drukken overal tegelijk op. Geef een kind een trommel en hij slaat erop los! Fantastisch als ouders weg willen en hun kind wil blijven. Ik vind het heerlijk als het lawaai maakt en volwassenen zich als kinderen gaan gedragen. Soms lukt dat en dan gaan ze los!”

www.lightboxsequencer.com

    • Ine Poppe