Lichtstad donker na elf uur ’s avonds

„Eindhoven is de Lichtstad, zeker. Maar dat betekent méér dan alles in de stad zo maar dik in de schijnwerpers zetten”, zegt wethouder Mary Fiers (Wonen en Ruimte, PvdA) van Brabants grootste gemeente. De Lichtstad, groot geworden door de gloeilamp van Philips, moet de eerste stad van Nederland worden waar de reclameverlichting ’s nachts uitgaat, vertelt Fiers. Ze is blij met de oproep die minister Cramer (Milieu, PvdA) deze week aan gemeenten deed om zuiniger om te gaan met verlichting.

Eindhoven wil dat reclameverlichting na elf uur ’s avonds wordt gedoofd. „De maatregel past bij ons imago voorop te lopen bij energiebesparing, innovatie en nieuwe technologie”, legt de wethouder uit. Bij het terugdringen van energieverspilling wil de gemeente zelf het goede voorbeeld geven. De ‘aanlichting’ van alle gemeentelijke objecten, zoals het Floraplein, de Witte Dame en park Hilaria, gaat doordeweeks om 23.00 uur uit. Hetzelfde gebeurt bij de jaarlijkse Lichtjesroute, een 25 kilometer lang met elektrische ornamenten verlicht traject.

Wat de reclameverlichting betreft wil wethouder Fiers de gemeentelijke verordening zo aanpassen dat nieuwe vergunningen pas worden verleend als bedrijven ’s nachts de lampen doven. Voor bestaande vergunningen hoopt ze op medewerking van de ondernemers. Hun reacties zijn wisselend, vertelt de wethouder. „Sommigen zijn er niet blij mee, ze hebben die reclame nodig voor een bepaald doel.”

De gemeente heeft inmiddels twee wegen in Eindhoven-Zuid voorzien van straatverlichting die alleen gaat branden als er iemand voorbij komt. In de wijk Vaartbroek is de openbare verlichting gemoderniseerd. Fiers: „Daar zijn 11 procent méér lichtpunten, die voor een energiebesparing van 33 procent zorgen. Dat kan door nieuwe technologieën.”

Mogelijk vervangt Eindhoven alle straatverlichting. „Een forse investering. Maar zij geeft een enorme energiewinst.”