Leven als een racewagen

De kunstenaar Jean Tinguely was een groot liefhebber van formule 1 races. Hij hield van de auto's, de snelheid en het eindeloze, nutteloze, rondjes rijden. Het verhaal gaat dat hij zijn tentoonstellingen zo plande, dat hij geen race hoefde te missen.

Maarten Jansen van Galen (6) bezocht vorige week de speciale kinderopening van Alles Beweegt! Nog tot eind januari volgend jaar kan je de machines van Tinguely in de Kunsthal bekijken. foto Vincent Mentzel Speciale opening voor kinderen van de tentoonstelling "Alles beweegt" van de kunstenaar Jean Tinguely in de Rotterdamse Kunsthal. foto VINCENT MENTZEL/NRCH==F/C==Rotterdam, 10 oktober 2007 Mentzel, Vincent

Tot eind januari zijn in de Kunsthal in Rotterdam de bewegende, piepende en krakende machines van de Zwitserse kunstenaar Jean Tinguely te zien. Hij maakte zijn beelden van oud roestig ijzer, spullen die hij op straat vond, onderdelen van (race)auto’s, schedels van dieren, oud hout en nog veel meer. Zijn eerste tentoonstellingen, halverwege de vorige eeuw, zorgden voor veel commotie en ophef. Kunst was in die tijd meestal een erg serieuze aangelegenheid. Om de beelden van Tinguely mocht je ook lachen, je mocht er aankomen en -misschien wel het allerbelangrijkst- je mocht ze zelf in beweging zetten door op een knop te drukken of een hendel over te halen.

Tinguely was een kinetisch kunstenaar. Kinesis is een Grieks woord en betekent beweging. Dat was puur waar het Tinguely om ging: beweging om de beweging. Zijn machines ‘maken’ niks, er komt geen pakje boter uit of een flesje frisdrank. „Mijn machines zijn nutteloos, belachelijk en mooi”, zei Tinguely zelf.

Hij overleed op 66 jarige leeftijd. Op de tentoonstelling Alles beweegt! in De Kunsthal in Rotterdam is maar een gedeelte te zien van de ongelofelijke hoeveelheid kunstwerken die Tinguely produceerde. De kunstenares Niki de Saint Phalle -die getrouwd was met Tinguely en veel met hem heeft samengewerkt- verklaarde zijn enorme werkdrift en energie als volgt: “Hij leeft zoals de racewagens waar hij zo vreselijk veel van houdt, met 250 kilometer per uur”

www.youtube.com - Tinguely