Kabinet wil kleinere rol Hof in sportconflicten

Door een onzer redacteuren

Nederland wil dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, sportrichtlijnen uitvaardigt. Deze regels zouden sportbonden duidelijkheid moeten geven over hun juridische positie binnen Europese regelgeving.

Dit zei staatssecretaris Bussemaker (Sport, PvdA) gisteren bij de behandeling van het kabinetsstandpunt over het Witboek Sport, een rapport met de wensen van de Europese Commissie op sportgebied. Zij deed dat in de Tweede Kamercommissie voor Sport. De gewenste maatregelen moeten een einde maken aan de zogenoemde ‘zaak-per-zaak’ behandeling van conflicten in de sportwereld bij het Europees Hof van Justitie.

Op dit moment kunnen sporters of clubs naar het Hof stappen als zij denken dat hun situatie in strijd is met Europese regelgeving. Dit gebeurt met enige regelmaat en in een aantal gevallen beperkte het Europees Hof van Justitie de macht van de sportbonden. Het kabinet wil deze „onzekerheid” aanpakken.

De Europese Commissie hecht juist aan de bevoegdheden van het Hof. Dit wordt benadrukt in het deze zomer gepubliceerde Witboek. De sportbonden daarentegen lobbyen onder leiding van UEFA-voorzitter en voormalig topvoetballer Michel Platini voor autonomie. Zij wijzen daarbij op de „unieke rol” van sport in de maatschappij. Sport moet volgens hen juist beschermd worden tegen Europese vrij verkeer van personen- of concurrentieregels. Die zouden het karakter van sport aantasten.

Het kabinet lijkt met zijn standpunt deels op de hand van de sportbonden te zijn. Woordvoerders uit Tweede Kamerfracties waren het met Bussemaker eens. Volgende week vergadert de staatssecretaris in Lissabon met haar EU-collega’s over het Witboek. Dan wil zij steun vragen voor het Nederlandse standpunt.