Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Media

Internet Weblog van de dag

Prinses Máxima
Prinses Máxima

Bot en arrogant. Jeroen van der Kris vraagt zich op zijn weblog Brussel af: Zijn Nederlanders bot en arrogant? Hebben Vlamingen daarom een hekel aan Hollanders? „Ik zag enkele bezoekers van m’n blog erover discussiëren nadat ik me een paar dagen geleden had laten ontvallen dat ik soms voorzichtig ben, omdat ik niet wil doorgaan voor een arrogante Hollander. Vooropgesteld: het is natuurlijk gevaarlijk om te praten over ‘de Vlamingen’ en ‘de Nederlanders’ (Die bestaan trouwens niet, zei iemand onlangs). Maar het is wel leuk om na te denken over culturele verschillen. Ik moet om te beginnen denken aan m’n Volkskrant-collega Bart Dirks die onlangs schrijver Tom Lanoye citeerde. Over Nederlanders zei die: „Jullie zijn onze moffen.” Ik heb het Vlaamse vrienden vaker horen zeggen, zij het iets vriendelijker: Vlamingen zijn niet per definitie dol op Nederlanders. Dus daar zit vast een kern van waarheid in. Dat gezegd hebbende: ik heb er zelf nog nooit last van gehad. Ik woon in Brussel, tussen de Dansaert-Vlamingen, en heb een beter contact met buren dan ik had in Rotterdam, waar ik vroeger woonde. Sinds ik hier woon, ben ik een beetje anders gaan kijken naar Nederlanders. Ik was me er nooit zo van bewust dat wij behoorlijk chauvinistisch kunnen zijn.”

Lees meer blogs uit Brussel op: nrc.nl/brussel