In de marge

De Treo 500v is een betaalbare smartphone van Palm.

Jarenlang leek het erop dat de palmtops van Palm een soortnaam worden, net zoals chocomel, maggi of luxaflex. Tot net na 2000 had het gros van de pda’s (personal digital assistants) immers een Palm OS-besturingssysteem. Maar met de opkomst van de slimme gsm’s is Palm die voorsprong kwijtgeraakt. Nu pda’s en telefoons geïntegreerd zijn in de smartphone, is het grotendeels Windows Mobile dat de klok slaat. Zelfs Palm is overgestapt. En dat doet pijn bij voormalige Palm-gebruikers die zich nog herinneren hoe eenvoudig en robuust de Palm-software was.

De Treo 500v is een voordelige smartphone (300 euro) die in Nederland alleen door Vodafone geleverd wordt. Het toestel is bedoeld voor mensen die onderweg willen mailen, chatten en internetten en geen 600 euro voor een toestel willen uitgeven – het prijspeil van de meeste smartphones. De Treo 500v heeft geen wifi (draadloos netwerk), aanraakscherm of hsdpa, de snelste vorm van mobiel internet. Maar wel umts, een 2 megapixel camera, 256 MB geheugen (150 MB voor de gebruiker) en een volledig toetsenbord. Het parelwitte testexemplaar weegt 120 gram en ligt dankzij de afgeronde hoeken goed in de hand. Die ronde vorm maakt de telefoon ook stootvast, mocht hij onverhoopt vallen.

Palm en Vodafone hebben voor de standaard Windows-software een eigen interface gebouwd. Een heel goede zelfs, want de standaard koppelingen naar bijvoorbeeld nieuwe berichten, contacten, Google Maps of Internet Explorer zijn zo ingericht dat je amper het gevoel hebt met Windows Mobile te werken. Dit lijkt zowaar wel een echte Palm.

Marc Hijink

Meer over pda’s en Palm op nrc.nl/hebben

    • Marc Hijink