Hond ontvoerd in Colombia, losgeld 350.000 dollar

De hond Aldo. (Foto Reuters)Er is geen land in Latijns Amerika waar iedere ochtend zo veel bloed uit de kranten druipt als in Colombia. Vanochtend was er weer voldoende wreed verkrachtingsnieuws en informatie over de zes moorden die drugshandelaren afgelopen woensdag pleegden in het departement Chocó. Daar werden willekeurige mijnwerkers met kogels en kapmessen gedood omdat schoften een gebied willen vrijmaken voor cocaïnetransporten.

Maar het gekste nieuws gaat over de Duitse herder Aldo. Hij is vier weken geleden ontvoerd in de hoofdstad Bogotá. De kidnappers hebben het baasje foto’s gestuurd van de geketende hond. En ook een bandje waarop te horen is, hoe Aldo jankt. ,,Zo huilt je hond ‘s nachts”, zegt de commentaarstem. De eerste overdracht van het gevraagde losgeld van 350.000 dollar is mislukt. De politie heeft twee mannen neergeschoten die met het geld op de loop gingen. Het is onduidelijk hoe het met de hond gaat. Laten we hopen dat bemiddelaar Chávez van dieren houdt. 

Maar de vraag die ik eigenlijk wil opwerpen, is waarom in vredesnaam de Colombianen toch zo gewelddadig zijn? Colombia is namelijk een van de leukste landen van de regio. Bogotá, Cali, Medellín of Cartagena zijn prachtige en aangename steden. Colombianen zijn ook erg aardig, vaak goed opgeleid en hebben een uitstekend gevoel voor humor. En toch zo wreed.

Een van mijn Colombiaanse vrienden geeft de schuld aan de katholieke kerk. De pastoors hebben het politiek geweld aangemoedigd door aanvallen op linkse - en dus zondige - politici toe te staan. En een vriendin wijt het aan de Spanjaarden. Er zijn destijds te veel lompe proleten vanuit Spanje naar Zuid-Amerika getrokken. Daarom zit er nu bij erg veel Colombianen genetisch een schroefje los.

Maar dat lijken me allemaal omstandigheden die ook waar zijn in veel andere Latijns Amerikaanse landen. En daar lopen de honden doorgaans geen gevaar. Het moet dus iets anders zijn… Of zou het dan allemaal komen door de vervloekte cocaïnehandel?

     

    • Marcel Haenen