Hoe blijf je slank, sexy en jong?

The Truth about Food, Eerlijk over Eten Jill Fullerton-Smith, U Bruna. 240 blz. E 24,95 .

The Truth about Food, Eerlijk over Eten

Jill Fullerton-Smith, U Bruna. 240 blz. E 24,95 .

We zijn verzot op voedsel. En we zijn zo mogelijk nog verzotter op informatie over voedsel. We laten ons betuttelen door Het Voedingscentrum en smullen van tv-programma’s die reclame-uitingen van de levensmiddelenindustrie aan de kaak stellen. Sonja Bakkers kookboeken worden verslonden, maar ook wetenschappelijke verhandelingen over het effect van voeding op ons lichaam gaan erin als koek.

The Truth about Food is door Jill Fullerton-Smith samengesteld naar aanleiding van de gelijknamige tv-serie op de BBC en behandelt per hoofdstuk hoe je gezond, slank, sexy, jong en aantrekkelijk blíjft. Elk hoofdstuk bevat heerlijk populair-wetenschappelijke tests die onderzoeken of je echt elke dag pro-biotische drankjes moet drinken, of ontslakken zin heeft, of je meer eet als de portie groter is en of kinderen iets dat exclusief gerantsoeneerd wordt lekkerder vinden.

Het gevaarlijke van de uitkomsten is alleen dat ze insignificant zijn – het resultaat van een eenmalige meting met willekeurige proefpersonen – en wel heel voorspelbare, wenselijke resultaten opleveren. Interessanter is de puur scheikundige benadering. Broccoli kan kanker voorkomen, dankzij de stof sulforafaan. Slechts de helft van de mensen bezit het gen GSTM1 om die stof in het lichaam op te nemen, de andere helft plast het gewoon weer uit. Het effect van sulforafaan kan tot 13 keer versterkt worden door broccoli te combineren met voedingsmiddelen die het mineraal selenium bevatten, zoals kip, garnalen, paranoten of eieren. En met een uur stilzitten verlies je 90 calorieën! Kijk, dat willen we lezen.

Of we werkelijk verantwoorder gaan eten nu we weten welke chemische processen er in ons lichaam plaatsvinden, is de vraag. Is eten niet meer een psychologische aangelegenheid dan een scheikundige? Want de mythen die dit boek poogt te ontkrachten, worden tegelijkertijd weer van alle kanten gepropageerd door de vele belanghebbenden.

En dat die mythen dieper wortelen dan een chemische formule, bewijst het voorbeeld dat we nog steeds denken dat suiker ons hyperactief maakt. Dat was een bewering van de Amerikaanse overheid tijdens de Tweede Wereldoorlog, enkel om de suikerschaarste de baas te kunnen. De wetenschappelijke waarheid is dat je hersenen één snelheid hebben en niet op tilt kunnen slaan van een hoger bloedglucoseniveau. Suiker mag dus best! Zo’n conclusie levert uiteraard een bestseller op.

De rubriek iedereen leest besteedt aandacht aan actuele bestsellers en probeert hun succes te verklaren.