Georgië biedt Nederland 200 man aan in Uruzgan

De kans dat Nederland ook na augustus volgend jaar met militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan blijft, is aanzienlijk toegenomen nu Georgië 200 man beschikbaar stelt die onder Nederlands commando kunnen komen te staan. Georgië is bereid dit aantal later nog uit te breiden. De voormalige Sovjetrepubliek zal ook helikopters leveren.

De Georgische president Saakasjvili maakte dit voor Nederland cruciale aanbod gistermiddag tegenover journalisten bekend in Lissabon. Daar woonde hij een bijeenkomst bij van de Europese christen-democraten. Saakasjvili zei dat Georgië in tegenstelling tot veel andere in Afghanistan aanwezige landen geen speciale voorwaarden verbindt aan de uitzending. Dit betekent dat de Georgische militairen volop inzetbaar zijn.

Hij zei dat de manschappen volgend jaar aan het begin van de zomer beschikbaar zijn. Het Nederlandse kabinet moet nog beslissen of de thans uit 1.650 militairen bestaande missie na 1 augustus volgend jaar verlengd wordt. Eén van de basisvoorwaarden voor voortzetting is dat meer landen dan alleen Nederland en Australië troepen leveren voor de missie in Uruzgan. In dat geval zou Nederland het huidige aantal militairen kunnen verminderen. De zuidelijke provincie staat bekend als één van de meest gewelddadige waarin de Talibaan actief is. Samen met de NAVO heeft Nederland de afgelopen tijd diverse landen gepolst, maar kreeg tot voor kort telkens nul op het rekest. Eerder deze week maakte Slowakije bekend 54 militairen te willen sturen naar Tarin Kowt, de provinciehoofdstad in Uruzgan waar ook Kamp Holland is gevestigd.

Georgië heeft nu nog tweeduizend man in Irak zitten. Deze worden de komende tijd op 400 à 500 militairen na, teruggetrokken. Vandaar dat Georgië soldaten beschikbaar heeft.

Het Nederlandse kabinet zal naar verwachting in de loop van volgende maand een besluit nemen over voortzetting van de aanwezigheid.