Georgië biedt 200 soldaten aan voor Uruzgan

De druk op Nederland om in Afghanistan te blijven is verder toegenomen, nu ook Georgië tweehonderd man beschikbaar stelt voor de vredesoperatie in de provincie Uruzgan. Zij kunnen onder Nederlands commando komen. Georgië is bereid dit aantal later nog uit te breiden. De voormalige Sovjetrepubliek zal ook helikopters leveren.

De Georgische president Michail Saakasjvili maakte dit voor Nederland cruciale aanbod gistermiddag bekend in Lissabon. Daar woonde hij een bijeenkomst bij van de Europese christen-democraten. Saakasjvili zei dat Georgië in tegenstelling tot veel andere in Afghanistan aanwezige landen geen speciale voorwaarden verbindt aan de uitzending. Dit betekent dat de Georgische militairen volop inzetbaar zijn.

Hij zei dat de manschappen volgend jaar aan het begin van de zomer beschikbaar zijn. Het Nederlandse kabinet moet nog beslissen of de momenteel uit 1.650 militairen bestaande missie na 1 augustus volgend jaar verlengd wordt. Eén van de basisvoorwaarden voor voortzetting is dat meer landen dan alleen Nederland en Australië troepen leveren voor de missie in Uruzgan. In dat geval zou Nederland het huidige aantal militairen kunnen verminderen. De zuidelijke provincie staat bekend als een van de meest gewelddadige waarin de Talibaan actief is.

Samen met de NAVO heeft Nederland de afgelopen tijd diverse landen gepolst, maar Den Haag kreeg tot voor kort telkens nul op het rekest. Eerder deze week maakte Slowakije bekend 54 militairen te willen sturen naar Tarin Kowt, de provinciehoofdstad in Uruzgan waar ook Kamp Holland is gevestigd.

Georgië heeft nu nog tweeduizend man in Irak zitten. Deze worden de komende tijd, op vier- à vijfhonderd militairen na, teruggetrokken. Vandaar dat Georgië soldaten beschikbaar heeft. Het land aast al enige tijd op het NAVO-lidmaatschap.

Het Nederlandse kabinet zal naar verwachting in de loop van volgende maand een besluit nemen over voortzetting van de aanwezigheid.