Gedwongen ontslagen bij ROC Rotterdam

Het Regionale Opleidingscentrum (ROC) Zadkine in Rotterdam ontslaat per 1 februari 200 tot 220 docenten. De leerkrachten gaven inburgeringscursussen. Het aantal inburgeraars is door bureaucratie en marktwerking drastisch teruggelopen, waardoor Zadkine verlies lijdt. Het ROC verwacht volgend jaar een verlies van 8 miljoen euro op de afdeling Educatie waar de ontslagen vallen.

Margot Vliegenthart, voorzitter van de MBO-Raad, zei eerder in deze krant dat de ROC’s dit jaar voor 90 miljoen euro aan nieuwe cursisten binnen hadden moeten krijgen, maar dat er maar voor maximaal 10 miljoen euro aan inburgeraars binnenkwam. Zadkine verwachtte dit jaar „enkele duizenden cursisten”, in werkelijkheid zijn het er nu „maar enkele tientallen”. Het gevolg is, zegt Peter Lamers, secretaris van het College van Bestuur van Zadkine, dat docenten met bijna lege klassen zitten.

Gisteren heeft het College van Bestuur van Zadkine in een „buitengewoon emotionele bijeenkomst” het personeel van de sector Educatie geïnformeerd.

Er zijn volgens Lamers verschillende reden waarom er veel te weinig aanmeldingen zijn. Inburgeraars hebben vijf jaar om in te burgeren waardoor ze het inburgeren veelal uitstellen. Daarnaast moeten inburgeraars een forse eigen bijdrage betalen en hebben ze bij de gemeente te maken met een „ingewikkeld proces”. Lamers: „Vroeger was het proces makkelijker. Toen konden we zelf bepalen of iemand in aanmerking kwam voor een inburgeringscursus. Nu moeten inburgeraars naar de gemeente voor verschillende gesprekken en hebben ze allerlei stempeltjes nodig. Het gevolg: ze haken af.”