‘Ehsan pikte het niet op’

Ehsan Jami functioneerde niet goed als lid van de gemeenteraad, zegt de PvdA-voorzitter in Leidschendam. Dus moet hij uit de fractie. „Echt niet omdat de partijtop dat wil.”

Het jongste raadslid van de gemeente Leidschendam-Voorburg was tijdens de inauguratie in maart 2006 „onwijs zenuwachtig”. Ehsan Jami op de PvdA-site: „Er ging maar één vraag door me heen: zou ik serieus genomen worden.”

Anderhalf jaar later vroeg de PvdA-fractie van Leidschendam-Voorburg de 22-jarige Jami om zijn raadszetel ter beschikking te stellen. Afspraken zouden „structureel zijn geschonden”. Woensdag liet Jami, oprichter van een comité voor ex-moslims, aan fractievoorzitter Harry Oldersma weten dat hij zijn zetel in de gemeenteraad niet opgeeft en als eenmansfractie doorgaat.

Wat is de reden geweest om Jami uit de fractie te zetten?

Oldersma: „Kort en goed: hij functioneerde niet in de gemeenteraad. Hij ging in 2006 voortvarend aan de slag, maar moest nog veel leren. Elementaire dingen, zoals eerst de feiten onderzoeken en dan pas het college van burgemeester en wethouders attaqueren. We hebben een paar keer gesproken over zijn aanpak van het gewone raadswerk, maar hij pikte het gewoon niet op.”

Kunt u een voorbeeld geven?

„Volgens Ehsan zijn er in de gemeente zeshonderd moslimvrouwen die de deur niet uitmogen. Hun man verbiedt dat. Ik heb aan hem gevraagd waar die cijfers op gebaseerd zijn. Daar kwam geen antwoord op. Toen ben ik zelf op onderzoek uitgegaan en blijkt het niet te kloppen. Een broodjeaapverhaal, waarmee je wel een bevolkingsgroep stigmatiseert.”

Jami heeft het comité voor ex-moslims opgericht. Ging dat samen?

„Ik vond dat een goed idee. En binnen de fractie had niemand daar problemen mee. Maar ik heb Ehsan wel gewaarschuwd dat hij het organisatorisch goed moet aanpakken, zodat ex-moslims er ook echt iets aan hebben en het niet bij een politiek gebaar blijft. Ik heb hem ook gewaarschuwd dat het comité niet als een splijtzwam moet gaan werken binnen de PvdA. Dat is – helaas – wel gebeurd. Ik hield hem ook voor dat het comité niet zijn raadswerk moest gaan hinderen. En ook dat gebeurde. Natuurlijk heeft dat uiteindelijk allemaal een rol gespeeld in de finale afweging.”

Welke rol heeft het opiniestuk in de Volkskrant gespeeld dat Jami samen met PVV-leider Geert Wilders heeft geschreven en waarin Mohammed en Hitler aan elkaar werden gelijkgesteld?

„Eigenlijk geen enkele rol. In de daaraan voorafgaande periode was al zoveel gebeurd dat dit er – bij wijze van spreken – nog wel bij kon. Het is een lokale afweging geweest om hem te vragen om zijn zetel ter beschikking te stellen en dat stuk ging meer over landelijke politieke thema’s. Ik vind wel dat hij zich met dit stuk buiten het gedachtegoed van de PvdA plaatst.”

Volgens Jami stuurde de PvdA-top aan op zijn vertrek.

„Onzin. Ik heb natuurlijk wel contact gehad, maar het ging hier echt om zijn functioneren als raadslid in de gemeente Leidschendam-Voorburg. En dus heb ik niet elke stap afgestemd met de partijtop.”

Kan Jami lid blijven van de PvdA?

„Dat is zijn beslissing. Maar als ik lees dat de PvdA hem niks kan bieden, dan vraag ik mij af of hij zich nog wel thuis voelt bij de PvdA.”

Bij zijn inauguratie vroeg Jami zich af of hij wel serieus zou worden genomen.

„Wij hebben hem vanaf het begin heel serieus genomen. Maar als hij zegt ‘ik ben bezig met het redden van Nederland tegen de islamisering’, dan heb ik daar wel veel moeite mee.”