Eerste vrouw bij DNB

Joanne Kellermann, voormalig partner van advocatenkantoor Nauta Dutilh, wordt directielid van De Nederlandsche Bank.

Joanne Kellermann, voormalig partner Nauta Dutilh, directielid DNB

In zekere zin was het toeval dat Joanne Kellermann twee jaar geleden bij De Nederlandsche Bank terechtkwam. De advocate van Nauta Dutilh keerde na vier jaar terug uit Londen. Een voormalig compagnon was in die periode interim-hoofd juridische zaken bij de centrale bank en vroeg aan Kellermann of zij niet iemand wist die die functie permanent zou willen bekleden.

Na enig nadenken, voelde ze uiteindelijk zelf wel voor die baan. En kreeg die ook. „Een hele zware afweging”, zei ze er twee jaar geleden over; ze had 21 jaar altijd met veel plezier bij Nauta gewerkt.

Per 1 november promoveert Kellermann (46) tot de hoofddirectie van DNB en neemt daarmee de plaats in van de in september overleden Dirk Witteveen. Zij wordt daarmee het eerste vrouwelijke directielid van de centrale bank. Zij blijft verantwoordelijk voor alle juridische zaken bij de bank en krijgt daarnaast de taken die Witteveen vervulde: het toezicht op de pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen.

Bij DNB staat ze aan de andere kant van een wereld waarin ze het grootste deel van haar Nauta-tijd heeft gestaan. Jarenlang adviseerde ze financiële instellingen over Nederlandse (toezichts-)regelgeving. „De partijen waar ik mee te maken krijg blijven dezelfde. Ik ga nu kijken hoe de toezichtsregels tot stand komen”, zei ze twee jaar geleden.

Na haar studie rechten in Leiden ging Kellermann werken voor de Amsterdamse vestiging van het toenmalige Nauta Van Haersolte. Tijdens haar eerste stageperiode deed ze veel aan vreemdelingenrecht. Daarna kwam ze op de afdeling bankenrecht terecht, waar ze nooit meer is weggegaan. In 1992 werd Kellermann partner en ging zich specialiseren op het gebied van securitisatie, een in die tijd in Nederland nog vrij jong instrument dat financiële verplichtingen van bedrijven verhandelbaar maakt. Van 2001 tot 2005 heeft ze met compagnon Gijs Gerretsen het Nauta-filiaal in Londen geleid.

„Ze heeft daar vrij intensief geleefd”, zegt Gerretsen. Een zware baan, sociaal actief en twee schoolgaande kinderen. „Ze werkte uiteindelijk vier dagen per week, maar was altijd bereikbaar. Geen cliënt heeft ooit gemerkt dat ze één dag in de week vrij was.”

Kellermann, zegt Gerretsen, slaagde erin om in een periode dat het economisch tij niet altijd meezat, altijd nieuwe klanten te vinden. „Ze liet haar gezicht veel zien in het lunch- en borrelcircuit. Als er een tijd niks was geweest organiseerde ze iets bij haar thuis.”

Kellermann is lang actief geweest in de internationale advocatenclub IBA en ze zat zes jaar in de interne raad van commissarissen van Nauta Dutilh. Buiten de advocatuur heeft ze altijd culturele nevenfuncties gehad. In de jaren negentig was ze bestuurlid van de maatschappij tot bevordering van de toonkunst, sinds 2005 zit ze in de raad van toezicht van De Nederlandse Opera. Daar was ze voor gevraagd door de toenmalige voorzitter en een verre voorganger bij DNB: Tom de Swaan.

Kellermann is getrouwd met Jaap Rosen Jacobson, eigenaar van luchtvaartmaatschappij VLM en de man die nog altijd de hoop niet heeft verloren om het failliete Fokker nieuw leven in te blazen.